Onzacht naar het jaareinde toe?

Voor alle duidelijkheid, we zijn daar nog niet. Maar elke wijziging in de volatiliteit van de koersen moet worden opgevolgd. De aanleiding tot wat meer koersbewegingen kan meervoudig zijn. Vooreerst staat de koersvolatiliteit historisch zeer laag en is dit op termijn niet houdbaar. Ten tweede hebben we in de VS onafgebroken koersstijgingen gezien en een beetje winstneming is dan geen verrassing. Verder is er de ene dag hoopvol, dan weer slecht nieuws over de belastingplannen van president Trump die van groot belang zijn voor de winstgroei van de bedrijven voor volgend jaar. Tot slot is de echte boosdoener misschien de onafgebroken rentestijging van de 2-jarige staatsobligatie in de VS. Van 1,3% in september klommen we ondertussen boven de 1,7% en dus richting 2%. Dit betekent dat het stilaan interessanter wordt om misschien wat winst te nemen op risicovolle activa en het geld te parkeren op deze risicoloze 2-jarige staatsobligatie.

Natuurlijk zijn er een aantal parameters die zeer belangrijk zijn in dit gegeven. Vooreerst is er de economische groei en de daaruit volgende winstgroei. Als deze op peil blijft en zelfs zou toenemen, zijn de beurzen niet toe aan een correctie. Maar dan moeten ook de centrale banken niet te sterk op de rem gaan staan, waardoor eventueel de rente op de obligaties te hard zou aantrekken. Er staat dus heel wat op het spel voor de volgende maanden.

Daarbij moet men dus zoals gesteld zeker de obligatiemarkten in het oog houden. Tijdens de maand november waren er al wat correcties te noteren op de markt van de rommelobligaties, alsook op de markt van de obligaties van de ontluikende landen. De renteopslag bovenop de staatsobligaties die tot zeer lage niveaus was gedaald, kende een opstoot en weerspiegelde een toename van de risicoaversie. Eén en ander was ook te zien op de deviezenmarkten, waar de Turkse lira of de Zuid-Afrikaanse rand snel terrein verloren tegenover de euro.

Anderzijds zijn er nog altijd veel beleggers die deels de trein gemist hebben van hogere beurskoersen en die hopen op de steeds terugkerende eindejaarsbeursrally. De tijd zal uitwijzen of dit geen loze gedachte is.