Geboortecijfer: een daling met economische gevolgen

Geboortecijfer: een daling met economische gevolgen

Maar vanaf 2025 dient men volgens de SCvV rekening te houden met een andere negatieve factor: de neerwaartse herziening van het geboortecijfer in de demografische vooruitzichten. In de post-Covid-periode zou het geboortecijfer immers kunnen dalen van 1,88 tot 1,7 kinderen per vrouw. Het verslag 2019 ging uit van een geboortecijfer van 1,88 kinderen per vrouw, waardoor de kost van de vergrijzing zou kunnen worden verminderd tot 3,9 bbp-punten.

Deze tendens manifesteert zich niet alleen in Belgiƫ en houdt niet enkel verband met de gezondheidscrisis. Volgens een studie van het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) die in The Lancet gepubliceerd werd, zal de wereldbevolking sterker dalen dan voorzien vanaf de tweede helft van de eeuw, om uit te komen op 8,8 miljard in 2100, ofwel 2 miljard minder dan de voorspellingen van de UNO. Deze daling houdt grotendeels verband met de ontwikkeling van het meisjesonderwijs en de toegang tot anticonceptie.

China zou bijna de helft van zijn inwoners kunnen verliezen (1,4 miljard vandaag, 730 miljoen in 2100), terwijl de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara hun bevolking zouden kunnen zien verdrievoudigen (van 1 naar 3 miljard). Nigeria zou in 2100 het tweede dichtstbevolkte land ter wereld worden, na India. Deze evolutie, die positief is voor het milieu en de volksgezondheid, zal uiteraard gevolgen hebben waarmee men rekening dient te houden op economisch en geopolitiek vlak.

Photo by Victor Nnakwe on Unsplash