Waarom brengt het Amerikaanse plan de markten tot rust?

Het plan dat de grootste impact had op de markten, was echter dat van de Amerikaanse regering, waarvan het budget dag na dag aangroeide. Sinds Donald Trump het plan ondertekende, vertegenwoordigt het al 2.2000 miljard.

Dat bedrag omvat onder andere steun aan de KMO's en de sectoren die het meest getroffen zijn (de luchtvaart...), een verhoging van de werkloosheidsuitkeringen, een moratorium op studieleningen, een verhoging van de budgetten voor ziekenhuizen en de betaling van directe financiële steun aan de consument.

Zo ontvangt een gezin met een jaarinkomen van minder dan $150.000 en 2 kinderen een cheque van $3.000, waarschijnlijk in mei. Het rechtstreekse economische resultaat hiervan blijft onzeker. Veel uitgaven worden immers eerder beperkt/geblokkeerd door de inperkingsmaatregelen dan door een gebrek aan middelen zelf.

Het plan zou echter een boost moeten geven aan de post-coronaviruseconomie en aan de herverkiezingskansen van Donald Trump. Volgens de opiniepeiling van RealClearPolitics bereikte zijn waarderingspercentage trouwens een record van 47,3%. Dat is beter dan de score toen hij in 2016 de verkiezingen gewonnen had (46,1%).

Minder dan één Amerikaan op twee keurt nu zijn beleid af en dat stelt de markten gerust. In de huidige context geven zij voorrang aan continuïteit willen ze niet dat de belastingverlagingen van Donald Trump ter discussie worden gesteld.