De zaak Carlos Ghosn (Renault): tussen voorzichtigheid en onderzoek

Emmanuel Macron, de president van de Franse republiek, maakt zich zorgen naar aanleiding van deze arrestatie van één van de meeste emblematische Franse topmannen. De Franse staat, die voor 15% aandeelhouder is van Renault, is ongerust over de stabiliteit van de alliantie Renault-Nissan.

De alliantie was niet altijd naar de zin van de Japanners van Nissan. Zij vertegenwoordigen een gewicht dat tweemaal groter is dan dat van Renault op de beurs en menen dus dat ze niet rechtvaardig worden behandeld. Welnu, Carlos Ghosn, de gevallen topman van Renault-Nissan, werkte eraan om deze alliantie onomkeerbaar te maken. Aangezien de beschuldigingen van verduistering werden geuit door Hiroto Saikawa, de rechterhand van Ghosn bij Nissan, concluderen sommigen hieruit dat het gaat om een interne staatsgreep.

« Als de verduistering gepleegd werd door Carlos Ghosn en Greg Kelly, een andere verantwoordelijke van Nissan, zouden deze twee mannen helemaal alleen documenten hebben kunnen vervalsen », vragen de analisten van SMBC Nikko Securities zich af.

Op het ogenblik van schrijven heeft het Japanse gerecht eveneens Nissan in het vizier.