Hedendaagse kunst in Belgiƫ. Het Museum Dhondt-Daenens.


Oorsprong


Het Museum Dhondt-Daenens werd opgericht door het echtpaar Jules en Irma Dhondt-Daenens. Als fervente verdedigers van de Vlaamse zaak beschouwden zij cultuur als een middel tot emancipatie.

In deze historische context droegen zij actief bij tot de erkenning van de Vlaamse cultuur. Zo steunde het koppel de oprichting van het Festival van Vlaanderen in Brussel. In 1967 begon de bouw van het museum, ontworpen door architect Erik Van Biervliet. In de muren werd een loden buis ingemetseld waarin de statuten van de instelling gestopt waren.

De doelstellingen waren duidelijk: de collectie herbergen die het koppel sinds de jaren 1920 opbouwde, deze toegankelijk maken voor het publiek en culturele evenementen organiseren. Op 30 november 1968 werd het museum ingehuldigd.


Private stichting van openbaar nut


Het Museum Dhondt-Daenens is een private stichting, erkend door de Vlaamse overheid. Haar structurele financiering ontvangt ze van de Vlaamse Regering, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Gemeente Sint-Martens-Latem.

Daarnaast kan het museum ook rekenen op de steun van private mecenassen en het mecenaat van verschillende bedrijven.


Twee duidelijke pijlers


Joost Declercq staat aan het roer van de instelling sinds 2005 en voert samen met zijn medewerkers een beleid dat steunt op twee duidelijke pijlers: het museum en het kunstencentrum.

  • De missie van het museum blijft dicht bij de oorspronkelijke: de moderne kunst van de 20e eeuw herbergen, tentoonstellen en bestuderen. De werken uit de collectie van Jules en Irma Dhondt-Daenens worden regelmatig geëxposeerd en verzamelaars worden uitgenodigd om hun collecties tentoon te stellen. Met deze aanpak wil het museum het belang aantonen van het engagement van de Belgische verzamelaar van hedendaagse kunst.

  • Het kunstencentrum vormt de tweede pijler. Elk jaar worden verschillende individuele tentoonstellingen georganiseerd. Het kan daarbij gaan om monografische tentoonstellingen die een completere benadering en een globaler zicht bieden op het werk van een artiest of om een speciaal ontwikkeld project. Zo profileert het Museum Dhondt-Daenens zich als een partner voor de uitgenodigde artiesten, die een kans krijgen om hun oeuvre verder te ontwikkelen en tot zijn recht te laten komen.

Alle artistieke stromingen komen in aanmerking en de onderwerpen die de artiesten aandragen, zijn vaak verbonden aan de functie van het museum, de positie van de artiest en de relatie tussen de bezoeker en het kunstwerk. De publieksparticipatie is, door de vragen die deze onderwerpen oproepen, verrijkend voor de drie partijen.


Kunstenaars in residentie


Het Museum Dhondt-Daenens beheert twee residenties. In twee verschillende omgevingen kunnen kunstenaars, schrijvers of onderzoekers er zich in alle rust terugtrekken om te reflecteren of te ontwerpen.

  • Het huis Van Waessenhove, gebouwd door Juliaan Lampens in 1973-74 is een icoon van de modernistische architectuur in beton.  
  • De Wunderkammer, een voormalige villa die de kunstenaar Hans Op de Beeck en het architectenbureau transformeerden, herbergt de bibliotheek van Jan Hoet.

Museum Dhondt Daenens

Open van woensdag tot zondag van 10:00 tot 17:00.

Museumlaan, 14
9831 Deurle

http://www.museumdd.be


Lopende tentoonstelling: Biënnale van de Schilderkunst/Over landschappen. Tot 30 september.