Van verbale kritiek tot een handelsoorlog

De verbale kritiek heeft plaatsgemaakt voor sancties. De Trump-administratie heeft immers de heffing aangekondigd van een douanetaks van 25% op Chinese importgoederen ter waarde van 50 miljard dollar. China heeft onmiddellijk gereageerd met een belastingheffing op Amerikaanse landbouwimportgoederen ter waarde van 34 miljard dollar. Dat leidde tot een nieuwe Amerikaanse reactie met douanerechten van 10% op Chinese importgoederen ter waarde van 200 miljard.

Kortom, de verbale kritiek is uitgemond in een echte escalatie van de douanerechten. De pessimisten denken dat de handelsoorlog is ingezet en dat de wereldgroei hieronder zal lijden. De optimisten, die momenteel in de meerderheid zijn, menen dat Donald Trump de druk tot het uiterste drijft, want hij gaat uit van de gedachte dat men om goed te onderhandelen, eerst in een machtspositie moet zitten. Volgens hen weet Donald Trump dat hij het Amerikaanse handelstekort met China niet in een handomdraai zal verminderen. Anderzijds stuurt hij een duidelijke boodschap (« Ik hou mij aan mijn beloften ») uit naar de Amerikaanse kiezers voor de verkiezingen van november 2018.

Hoewel de financiële markten niet gepanikeerd hebben, blijven ze zenuwachtig. Het bewijs hiervan is dat de volatiliteit op de markten gestegen is, zelfs al blijft ze op een historisch laag niveau.

Donald Trump blijft onvoorspelbaar. De ene dag is hij uw bondgenoot, de andere dag valt hij u aan. De Japanse, Chinese en Europese politieke leiders kunnen dit bevestigen. Wetende dat hij tot alles in staat is, trekken de beleggers de kaart van de voorzichtigheid. Naast het gele metaal, registreerden de vluchtwaarden een stijging na de aankondiging van deze handelsrepressailles.