Brexit, het eindspel

Ze heeft gezegd dat ze met de Labour-partij zou bekijken wat er mogelijk is. Vreemd, want voordien was er geen sprake van. Maar wat belangrijk is, is dat de meerderheid een harde Brexit of zelfs om het even welke Brexit wil vermijden, aangezien de politici bang zijn voor de economische schade die hieruit zal voortvloeien. De moeilijkheid bestaat erin om een oplossing te vinden voor de douane-unie en de “backstop”, i.e. het grensprobleem voor Ierland. Het is helemaal niet zeker of er een ‘Noorwegen+’-oplossing kan worden gevonden.

Sommige parlementsleden hopen dat de kust veilig is voor een tweede referendum. Maar hoeveel tijd is er nodig? Er resten nog slechts ongeveer 70 dagen vóór het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder akkoord. Een verlenging van artikel 50 zou een logisch verzoek van het Verenigd Koninkrijk zijn. Normaal zou men verwachten dat de lidstaten van de Europese Unie met zo’n verzoek instemmen. Het moet worden gezegd dat ook op het vasteland niet iedereen voorbereid lijkt op een harde Brexit. In een interview op de radio deze ochtend heeft onze vicepremier Alexander De Croo verklaard dat 80% van de Belgische bedrijven (voornamelijk KMO’s) die naar het VK uitvoeren, niet voorbereid is op een harde Brexit. Ze lijken geen douanebeambte, noch een douanenummer te hebben. Sommige landen kunnen zich misschien in dezelfde situatie bevinden.

Het risico dat Europa zichzelf in de voet schiet, is opnieuw redelijk hoog. De huidige hoge risicopremie voor Europese aandelen lijkt daarom gerechtvaardigd. Toch is er nog veel potentieel. Als de politieke wereld verstandiger zou worden…