Dividenden van Italiaanse en Duitse oorsprong:

Dividenden van Italiaanse en Duitse oorsprong:

verrekening van een forfaitair gedeelte van buitenlandse belasting (FBB)?

Nu de saga van de Franse dividenden (in principe) nog maar net voorbij is (zie de verschillende artikels op deze blog), buigen de Belgische rechtbanken zich over het lot van dividenden van Italiaanse en Duitse oorsprong.

In een vonnis van 13 november 2022 heeft de rechtbank van eerste aanleg van Luik zich uitgesproken voor een verrekening van een FBB met de Belgische belasting betaald op dividenden van Italiaanse en Duitse oorsprong.

Ter herinnering: het FBB is een belastingkrediet dat voorzien is in sommige dubbelbelastingverdragen die België heeft gesloten, onder andere met Frankrijk, Italië en Duitsland. 

Overeenkomst tussen België en Italië

De terminologie van deze overeenkomst is vergelijkbaar met die van de overeenkomst tussen België en Frankrijk.

Ze voorziet in de onvoorwaardelijke verrekening (d.w.z. zonder rekening te moeten houden met de Belgische wetgeving) van het FBB.

We mogen dus terecht hopen dat de juridische uitkomst identiek zal zijn aan wat ons Hof van Cassatie meermaals herhaald heeft voor dividenden van Franse oorsprong.

Overeenkomst tussen België en Duitsland

Hetzelfde geldt niet voor deze overeenkomst.

Ze voorziet wel in de verrekening van een FBB in België, maar onder de voorwaarden voorzien in de Belgische wetgeving.

Welnu, het is bekend dat, sinds 1989, belastingplichtigen natuurlijke personen die ten private titel handelen, zijn uitgesloten van het voordeel van het FBB.

De Belgische belastingadministratie is in beroep gegaan tegen dit vonnis van de rechtbank van eerste aanleg van Luik, zowel voor dividenden van Italiaanse oorsprong als voor dividenden van Duitse oorsprong.

Terwijl we kunnen hopen op een gunstige uitkomst voor dividenden van Italiaanse oorsprong op termijn, lijkt de gerechtelijke prognose voor dividenden van Duitse oorsprong veel minder gunstig voor belastingplichtigen.

Aarzel niet om contact op te nemen met het Wealth Planning-team van Puilaetco voor bijkomende informatie.

De fiscale wetgeving verandert voortdurend, soms met terugwerkende kracht, en kan bijkomende belastingen, intresten of boetes met zich meebrengen. Dit artikel vormt geen fiscaal advies. De fiscale behandeling van elke verrichting is specifiek aan de persoonlijke situatie van elk individu. De informatie die in dit artikel verstrekt wordt, is van algemene aard. Ze vervangt geen specifiek advies voor uw eigen situatie. Het is aangewezen om specifiek advies bij erkende professionals in te winnen alvorens om het even welke actie te ondernemen of ervan af te zien om te handelen.