Wall Street: waarom is deze historische haussemarkt zo weinig geliefd?

Voor alle duidelijkheid: we spreken over een haussemarkt zolang deze geen terugval van 20 % of meer kent. Volgens deze (betwistbare) definitie kunnen we vandaag inderdaad spreken van de langste haussemarkt (bull market of stierenmarkt) in de geschiedenis. Maar tegelijk oogst deze stierenmarkt bij beleggers minder enthousiasme dan ooit.

Waarom? Voor het een stier werd, riep het jonge kalf al wantrouwen op. De hausse werd verdacht en te zwak bevonden omdat ze gedopeerd was met een rente van 0 %, als gevolg van de QE of quantitative easing (het aankopen van obligaties door de Fed). Maar het jonge kalf groeide ondanks het einde van de QE in de Verenigde Staten in 2013 toch maar mooi uit tot een stevige stier.

Er werd getwijfeld aan zijn lange levensvatbaarheid omdat een belangrijk deel van zijn hausse toe te schrijven was aan de technologieaandelen. Experten zagen hierin een andere vorm van afhankelijkheid en een risico op een nieuwe zeepbel die op elk moment kon barsten. Maar deze voorspellingen konden de stier niet deren, hij bleef maar stijgen. En dankzij de belastinghervorming van Donald Trump bleef zijn levenskracht in 2017-2018 verbazen. Een hervorming waarvan we de positieve impact op de resultaatrekeningen, dividenden en de aandelenhandel tot op vandaag merken.

En het enige waar beleggers zich intussen het hoofd over breken, is wanneer de stier nu uiteindelijk de geest zal geven. Een mens zou gaan geloven dat deze stierenmarkt pas geliefd zal worden, eens hij goed en wel onder de zoden ligt.