Technologiewaarden: het einde van de mythe van de eeuwige groei?

Op donderdag 26 juli verloor Facebook zelfs 20% en 120 miljard dollar in één dag. De reden voor deze tuimeling? Facebook had aangekondigd dat zijn marges de komende jaren zullen dalen. Het is het grootste verlies van beurskapitalisatie uit de geschiedenis. Zelfs Netflix, de lieveling van de beleggers, zag zijn koers met 5% terugvallen bij de publicatie van zijn tweedekwartaalresultaten. De schuld ligt bij het aantal abonnees, dat voor de eerste keer in 5 kwartalen niet aan de analistenverwachtingen beantwoordde. De koers van Twitter moest 20,5% prijsgeven door de terugval van het aantal actieve accounts. Twitter sleurde alle technologiewaarden in zijn val mee op vrijdag 27 juli.

 

Op het ogenblik van schrijven hebben nog niet alle FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) hun resultaten bekendgemaakt, maar Apple heeft zich in elk geval onderscheiden door goede resultaten te publiceren. Het is dus moeilijk om een definitieve tendens aan te geven.

 

Bovendien registreerden de technologiewaarden op dinsdag 31 maart een opleving op de beurs. Maar de twijfel blijft bestaan. Verschillende analisten denken dat de beleggers eindelijk begrepen hebben dat er ook een limiet staat op de groei van deze hightechwaarden. De bank Morgan Stanley meent trouwens dat er zich op dit moment een sectorrotatie voordoet in het nadeel van de technologiewaarden.

 

Anderzijds blijven andere spelers zoals Goldman Sachs enkel bij de FAANG zweren. Ondanks de beursval van eind juli, herinneren de analisten van Goldman Sachs eraan dat de meeste FAANG-aandelen nog altijd een positieve return laten optekenen. Sinds 1 januari registreert Netflix een stijging van 77%, gevolgd door Amazon met een groei van 54%. Daarbij komt dat Apple net resultaten gepubliceerd heeft die de verwachtingen van de analisten overtreffen. De koers van het aandeel ging onmiddellijk 4% hoger bij de opening van de beurs op woensdag. Het laatste woord is nog niet gezegd over de FAANG.