Een nieuwe trofee op de kunstmarkt

Een icoon van de moderne schilderkunst

Nu couché (Sur le côté gauche) maakt deel uit van een reeks naaktportretten die Modigliani tussen 1916 en 1917 schilderde op vraag van zijn kunsthandelaar Léopold Zborowski. Deze laatstgenoemde organiseerde toen het werk van de kunstenaar, betaalde hem daarvoor een dagloon en voorzag hem van modellen. De enige tentoonstelling van deze werken in 1917, in de galerij Berthe Weill in Parijs, veroorzaakte een groot schandaal en de expositie werd op politiebevel gesloten. Dit werk uit 1917 is het grootste formaat dat Modigliani realiseerde. Het is iconisch voor zijn kunstgenre, waardoor het een nieuwe wind liet waaien. De pose is geïnspireerd door de stromingen van de Renaissance en het Maniërisme. De zuivere lijn, de neutrale, vlakke kleuren en de bijna geometrische vormen getuigen dan weer van een zoeken naar moderniteit. Het model is zeer aanwezig en kijkt de toeschouwer nadrukkelijk aan met een afstandelijke en discrete blik.

Er valt op 14 mei een grote belangstelling te verwachten van Chinese verzamelaars.

Zeldzaam en zeer gegeerd

Van de 22 liggende naaktportretten die Amadeo Modigliani in die jaren schilderde, zijn er slechts vijf in privébezit. De andere bevinden zich onder andere in de collecties van het Guggenheim, het MOMA en het MET in New York en de Courtauld Gallery in Londen. Het werk was tot vorige maand nog het uithangbord van de belangrijke retrospectieve van het Tate Modern. De grote visibiliteit en mediabelangstelling die het daar te beurt viel, maken het gegeerder dan ooit. Wat de verkoop alleen maar ten goede kan komen.

Modigliani, het archetype van de kunstenaar-bohemien... maar dan wel tegen een gepeperde prijs.

In 2015 kocht een rijke Chinese verzamelaar een ander naaktportret van Modigliani voor een recordbedrag van 170,4 miljoen dollar. Dat maakte het tot het duurst geveilde kunstwerk ooit, na Les Femmes d’Alger (version ‘O’) van Picasso, dat onder de hamer ging voor 179,4 miljoen dollar. De eigenaar van Nu couché (Sur le côté gauche) kocht het werk in 2003 voor 26,9 miljoen dollar: vijf keer minder dan de huidige inzet. Volgens Artnet werden vijf van de duurste werken van de kunstenaar verkocht voor bedragen boven de 50 miljoen dollar en dertien boven de 20 miljoen dollar.

Op 14 mei valt er een grote belangstelling te verwachten van Chinese verzamelaars. Hun honger naar kunstwerken en de omvangrijke middelen waarover ze beschikken, zouden weleens kunnen zorgen voor een nieuwe verrassing op de markt!

De verkoop (hier vindt u de link) van Nu couché (Sur le côté gauche) vindt plaats op 14 mei 2018 bij Sotheby’s in New York.

 

Credits : Nu couché (Sur le côté gauche) - Sotheby’s May 2018 Auctions in New York ©Modigliani