Hoe is uw risicoappetijt?

Hoe is uw risicoappetijt?

Bent u iemand die een beetje, veel of helemaal geen risico neemt? De persoonlijke relatie met beleggingsrisico's is vaak veel complexer dan het lijkt, zegt Vincent Paque, Head of Wealth Management Brussels, die aan het hoofd staat van één van de Brusselse private banking-teams van Puilaetco.

Ingevolge de Europese MiFID-regelgeving zijn financiële instellingen verplicht om uw risicoprofiel te bepalen door middel van een vragenlijst voordat ze diensten van beleggingsadvies of discretionair beheer (u laat het dagelijkse beheer aan de bank over) mogen aanbieden).

Zijn beleggers zich over het algemeen goed bewust van hun risicotolerantie?

Een diepgaand gesprek is essentieel om de motivatie, omstandigheden en doelstellingen van de belegger te achterhalen. Wat op het eerste gezicht gezegd wordt, weerspiegelt niet altijd de diepste opvattingen van de persoon, omdat een onderwerp is dat niet altijd gemakkelijk onder woorden te brengen is. De private banker moet ervoor zorgen dat de belegger begrijpt waarin hij gaat beleggen, of het kapitaal al dan niet gewaarborgd is en aan welke volatiliteit op korte termijn hij blootgesteld wordt. Hij moet ook rekening houden met de financiële kennis en ervaring van de belegger: hoe gedetailleerder je dingen uitlegt aan een beginnende belegger, hoe beter. Ook zijn beleggingsgeschiedenis moet in aanmerking worden genomen, omdat bepaalde ervaringen uit het verleden (gelukkig of ongelukkig) zijn of haar risicoperceptie en wensen kunnen beïnvloeden.

Dus je kunt tussen de regels door lezen?

Dat zou je kunnen zeggen, zoals alle goede private bankers. Ik stel bepaalde belangrijke vragen meerdere keren op verschillende manieren om te controleren of de antwoorden overeenkomen. En als dat niet het geval is, moet ik verder onderzoeken. Als alles helemaal duidelijk is, is het tijd om de vragenlijst in te vullen die het beleggersprofiel (defensief, gematigd of dynamisch) correct zal definiëren. Het verkregen beleggersprofiel moet natuurlijk overeenkomen met de conclusies van het gesprek. 

Vincent Paque

Zijn beleggers geneigd om te hoge verwachtingen te hebben

Soms staan rendementsverwachtingen niet in verhouding tot de risicobereidheid die men tijdens het interview heeft uitgesproken, of tot de huidige marktomstandigheden. In zulke gevallen is het onze rol om contextuele informatie te geven die de belegger helpt om een beter idee te krijgen van waar hij staat. Om dit te doen, gebruik ik soms historische portefeuillemodellen die illustreren wat redelijkerwijs verwacht kan worden, waarbij ik erop wijs dat het verleden geen garantie biedt voor toekomstige performances. Dit is een interessante basis voor een discussie over wat de persoon bereid is te accepteren in termen van volatiliteit bijvoorbeeld. 

Het is ook cruciaal om een totaalbeeld te hebben van de activa teneinde een risicoprofiel te bepalen. Ons digitale platform Richer Life Plan maakt het mogelijk om in één oogopslag (nadat de informatie ingevoerd is in een beveiligde persoonlijke ruimte) niet alleen financiële activa te zien, maar ook onroerend goed en alternatieve investeringen zoals kunstwerken, verzamelingen, zonder zakelijke activa en verzekeringen te vergeten.

Vanaf welk bedrag kan men meer risico nemen?

De familiale, sociale en culturele context speelt een belangrijke rol in onze relatie met risico's – sommigen kunnen op hun omgeving rekenen in geval van een probleem, sommigen moeten risico’s alleen dragen. Maar de impact van risico’s is heel persoonlijk. Er zijn multimiljonairs zonder risicoappetijt, maar ook jonge ondernemers die bereid zijn risico's te nemen om hun vermogen snel te laten groeien, zelfs als dat betekent dat ze een deel van hun kapitaal moeten riskeren. 

De basisregel bestaat erin om te bepalen welk deel van je vermogen kan worden belegd en welk deel op korte termijn beschikbaar moet blijven. Het belangrijkste is dat je je gerust moet voelen over je beleggingen en het type beheer dat je hebt gekozen. Het gaat dus niet alleen om het bedrag. 

Ik zou hieraan willen toevoegen dat bij Puilaetco, als onderdeel van een gepersonaliseerd beheer voor grote vermogens, de beleggingsportefeuille, indien nodig, op maat wordt samengesteld, rekening houdend met persoonlijke risicogevoeligheden. Twee 'medium' profielen kunnen dus verschillend belegd worden. De cliënt heeft niet alleen contact met zijn private banker, maar ook met zijn beleggingsadviseur.

Is het mogelijk om meerdere risicoprofielen te hebben?

Absoluut, dezelfde persoon kan verschillende rekeningen en verschillende beleggingsprofielen hebben. Bijvoorbeeld als je een deel van je portefeuille wil investeren in meer dynamische beleggingen en een deel in minder risicovolle beleggingen. Of als je een portefeuille hebt als koppel en een persoonlijke portefeuille. Over het algemeen, als we met een koppel praten, zal de ene erop staan om het kapitaal te beschermen, terwijl de andere streeft naar een hoger rendement. De gezinsportefeuille zal een profiel hebben dat rekening houdt met beide partijen, terwijl de persoonlijke portefeuilles ieders risicobereidheid weerspiegelen. 

Dit geldt ook voor een portefeuille in onverdeeldheid, bijvoorbeeld tussen broers en zussen, in geval van successieplanning: het collectieve profiel kan verschillen van het individuele profiel van elk familielid.

risk

Is diversificatie een belangrijke factor met betrekking tot risicobereidheid?

Diversificatie in de ruimste zin van het woord is essentieel als we risico's sereen willen benaderen. Geopolitieke en klimaatrisico's komen bovenop de marktrisico's. Het leven is geen lange, rustige rivier en het is onmogelijk om het onvoorziene te voorspellen. Het leven is geen lange, rustige rivier en het is onmogelijk om het onvoorziene te voorspellen, maar deze risico's kunnen worden beperkt door op lange termijn en gediversifieerd te beleggen.

Als we even terugkomen op het vorige punt, maakt het hebben van verschillende beleggingsportefeuilles het ook mogelijk om het type beheer te diversifiëren en om een beroep te doen op experts voor elke specialiteit: de keuze van directe lijnen, het beheer van aandelen- of obligatiefondsen die beleggen in een bepaalde regio of thema, of beleggingen in private equity die heel specifiek zijn. Daarom heeft Puilaetco, naast haar eigen beleggingsexperts, exclusieve partnerships met grote namen zoals BlackRock, Moonfare en Triodos om haar cliënten een zeer brede diversificatie aan te bieden.

Kan het risicoprofiel ook veranderen in de loop der tijd?

Afhankelijk van je persoonlijke achtergrond, de ups en downs in je leven en je leeftijd kan je beleggersprofiel meerdere keren veranderen, in de ene of de andere richting. Daarom wordt het regelmatig herzien en aangepast indien nodig.

Als je met pensioen bent en er geen kapitaalinkomsten meer op komst zijn, ga je niet op dezelfde manier beleggen als toen je de mogelijkheid had om meer te sparen of het vooruitzicht had om je bedrijf te verkopen of een erfenis te ontvangen.

Wat zeg je tegen beleggers in cryptomunten die hun winst willen repatriëren?

Hoewel we geen beleggingsadvies geven voor dit soort activa, helpen we beleggers die in de begindagen van de bitcoin of andere cryptomunten hebben geïnvesteerd en die een fortuin vergaard hebben dankzij de snel stijgende waarderingen, om hun activa in euro te repatriëren, mits ze voldoen aan onze antiwitwascompliance- en risicoanalyseprocedure, en om ze, indien nodig, te herbeleggen in meer traditionele activa. Dit domein is onderhevig aan voortdurende veranderingen in de regelgeving, dus we werken samen met gespecialiseerde fiscalisten, advocaten en consultants om ervoor te zorgen dat we voldoen aan de geldende regelgeving. Dit geldt ook voor verzoeken om kapitaal uit het buitenland te repatriëren, die nog steeds frequent voorkomen. 

Welke nieuwe trends zie je bij jonge beleggers?

Nu de rentestijging waarschijnlijk achter de rug is, is het opnieuw mogelijk om goede rendementen te halen met defensieve beleggingen. Puilaetco biedt ook scherpe tarieven op termijnrekeningen - een interessante oplossing als je bijvoorbeeld geld wil laten renderen terwijl je wacht om te beleggen. 

Meer weten hierover? Aarzel niet om ons te contacteren

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (https://www.puilaetco.be/nl-be/respect-de-votre-vie-privee).