Markt- en beleggingsupdate

Markt- en beleggingsupdate

8 augustus 2024

Hoe we door volatiele markten navigeren

Na weer een week met een aantal volatiele handelssessies sloot de S&P 500 aandelenindex ongeveer 2% lager. Amerikaanse Treasuries stegen, waarbij de 10-jaars rente daalde tot ruim onder 4% (en de obligatiekoersen dus stegen, aangezien ze omgekeerd evenredig bewegen met de rente), omdat de markten rekening hielden met meer renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Hierdoor daalde de Amerikaanse dollar ten opzichte van de belangrijkste valuta’s en steeg de goudprijs.  

Voorafgaand aan de Fed-vergadering van afgelopen woensdag waren beleggers er bijna zeker van, en achteraf gezien terecht, dat een renteverlaging in juli niet zou plaatsvinden. De boodschap van Fed-voorzitter Powell dat een renteverlaging "op tafel zou kunnen liggen" als de inflatie gematigd blijft, voldeed in grote lijnen aan de verwachtingen. Het vooruitzicht dat de Fed haar langverwachte versoepelingscyclus zou starten, vormde de aanzet voor een marktrally. Maar de publicatie van zwakke economische cijfers op donderdag zorgde voor een scherpe ommekeer op de markt. De ISM Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI), een graadmeter voor de Amerikaanse productieactiviteit, daalde naar zijn laagste niveau in acht maanden. De aandelenverkoop ging vrijdag verder met de publicatie van teleurstellende Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. De Amerikaanse economie creëerde in juli veel minder banen dan verwacht en het werkloosheidscijfer steeg naar 4,3%. Over het algemeen suggereren alle onderzoeken en adviezen die we hebben bekeken dat deze gegevens niet wijzen op een naderende recessie. Ze wijzen eerder op een vertraging naar een normaler groeitempo.

BoE verlaagt rente, economie eurozone op weg naar herstel, Japanse yen stijgt 
De Bank of England (BoE) heeft haar eerste renteverlaging doorgevoerd, zoals we verwacht hadden, i.e. de eerste verlaging sinds maart 2020. Dit was vrij waarschijnlijk, maar niet voor de hand liggend, omdat de markten een renteverlaging slechts voor 60% waarschijnlijk achtten. De richtrente werd met een kwart procent verlaagd naar 5%. Gouverneur Bailey gaf aan dat de beleidsmakers moeten oppassen dat ze de rente niet te snel of te veel verlagen. Wij verwachten dit jaar zeker nog een renteverlaging van de BoE en zien kansen op twee verlagingen. In Japan verhoogde de centrale bank (Bank of Japan, BoJ) haar richtrente van 0,1% naar 0,25% en ze gaf aan haar balans te willen inkrimpen. Na de persconferentie van BoJ-gouverneur Ueda steeg de Japanse yen en Japanse aandelen daalden scherp in het verlengde hiervan, omdat een sterkere munt een negatief effect zou kunnen hebben op de bedrijfswinsten. 

Het voorlopige bbp-rapport voor het tweede kwartaal van de eurozone viel beter uit dan verwacht, in lijn met onze langetermijnprognose. De economie bevindt zich op een bescheiden herstelpad, zij het ongelijk verdeeld over sectoren (de dienstensector doet het beter dan de verwerkende industrie) en landen (perifere landen zoals Italië en Spanje doen het beter dan kernlanden zoals Duitsland, dat kromp, en Frankrijk). De inflatie in de eurozone verraste in juli licht naar boven, maar we verwachten niet dat dit de Europese Centrale Bank (ECB) zal tegenhouden om haar richtrente dit jaar nog een of twee keer te verlagen, waarbij de volgende verlaging waarschijnlijk in september zal plaatsvinden. Wij blijven een iets hogere weging in aandelen uit de eurozone aanhouden om te profiteren van het economische herstel, meer renteverlagingen door de ECB en relatief aantrekkelijke waarderingen.  

Deze week: meer winstcijfers en Amerikaanse banencijfers 
Het tweedekwartaalresultatenseizoen is nu over de helft. Over het algemeen is de winstgroei per aandeel in het tweede kwartaal beter dan verwacht, zowel in de VS als in Europa. Het is echter opvallend dat het grootste deel van de winstgroei kan worden toegeschreven aan meer defensieve sectoren. De meeste bedrijven die winstwaarschuwingen hebben uitgebracht, komen uit cyclische sectoren.  

Het resultatenseizoen van de grote technologiebedrijven was gemengd, met Google, Amazon en Microsoft die minder positief verrasten dan eerdere kwartalen. De reacties van de aandelenkoersen op de winstcijfers van de grote technologiebedrijven waren meestal negatief. Apple was een lichtpunt, omdat het bedrijf verwacht dat consumenten zullen overschakelen naar een nieuwe iPhone met de lancering van AI-functies later dit jaar. Na de teleurstellende Amerikaanse arbeidsmarktcijfers van vorige week, zullen we donderdag het wekelijkse Amerikaanse rapport over de werkloosheidsaanvragen nauwlettend in de gaten houden. 

Meer weten hierover? Aarzel niet om ons te contacteren

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan: Gegevensbescherming.