De index van de opkomende landen is in 2017 met 34,3% gestegen. En in 2018?

In het licht van zo’n mooie performance stelt zich de vraag in welke richting dit segment in 2018 zal evolueren. JP Morgan meent dat deze index dit jaar met 16% zou moeten stijgen en de drempel van de 1.300 punten zou moeten overschrijden. Het optimisme van JP Morgan wordt trouwens gestaafd door de cijfers: vorig jaar registreerden de opkomende markten een netto-instroom van 80 miljard dollar. En een positief signaal is dat, volgens de statistieken van Bank of America Merrill Lynch, deze nettokapitaalinstroom niet lijkt op te drogen aan het begin van dit jaar.

Maar opgelet, het gevolg mag niet met de oorzaak worden verward. Deze instroom is slechts de weerspiegeling van een sterke, synchrone wereldgroei waarvan de opkomende landen het meest profiteren.

Franklin Templeton denkt dat 2018 voorspoedig zou moeten blijven voor de opkomende landen, want deze nettokapitaalinstroom ligt onder het niveau van de beurskapitalisatie van deze markten. De Amerikaanse beheerder meent dus dat de grote beleggers verhoudingsgewijs een te lage blootstelling aan de opkomende landen hebben.