Europa, de immigratie en de beurs

De migratieproblematiek staat vandaag centraal in de politieke debatten in de meeste Europese landen. Na de eurocrisis brengt de migrantencrisis de toekomst van de Europese Unie in gevaar. De triomf van rechts-nationalistische partijen, verkiezing na verkiezing, overal in Europa toont dit aan.

Frankrijk en Duitsland, die zich bewust zijn van het probleem, hebben op dinsdag 19 juni een reeks substantiële hervormingen voorgesteld, zowel voor de eurozone als met betrekking tot het delicate migratiedossier. De alliantie tussen Macron en Merkel komt er sterker uit. Macron krijgt de steun van Merkel om zijn Europees economisch beleid door te voeren en Merkel kan rekenen op de hulp van Macron op migratievlak. Angela Merkel, wiens positie op binnenlands vlak verzwakt is omwille van de kritiek op haar asielbeleid, tracht haar coalitie te redden door te proberen om een oplossing te vinden op Europees niveau. Vandaar haar gelegenheidsalliantie met Emmanuel Macron.

Ondertussen staan de Europese markten onder druk: als het niet de Amerikaanse douanerechten zijn die de beleggers beangstigen, dan is het de overwinning van eurosceptische partijen in Italië die de beurzen van hun stuk brengt. Vandaag zorgt de vrees voor een nationalistische vloedgolf opnieuw voor onrust bij de beleggers. Naast de weigering van migranten pleiten deze partijen vaak voor een sluiting van de grenzen en de invoering van een zeer nationalistisch economisch beleid.

Tijdens de voorbije twee jaar hebben de Europese financiële markten aangetoond dat zij bestand waren tegen politieke crisissen. Het is afwachten of ze bestand zijn tegen een politieke crisis in Duitsland. Zonder Italië te vergeten, waar men uitkijkt naar de eerste concrete maatregelen van de nieuwe regering.