Maar de voorbije maanden is de wereld veranderd: de groei is solide en verloopt synchroon over de hele wereld en de centrale banken veranderen hun monetair beleid en kondigen een renteverhoging aan. Het is dus een radicale wijziging van de marktomgeving. De beleggers lijken het moeilijk te hebben om zich hieraan aan te passen.
Wanneer de terugkeer van de inflatie niet op de indexen weegt, zijn het de geopolitieke spanningen met Rusland of de dreiging van een handelsoorlog met China die de boeman zijn. Daarbij komen nog de GAFA, die de beleggers ook angst inboezemen. Nadat ze de stijging van de indexen sterk ondersteund hebben, dreigt er voor deze technologiebedrijven een regelgeving die hun economische reclamemodel zou kunnen aantasten. Anderzijds is de gezondheid van de bedrijven opperbest:
De analisten voorzien een winststijging van 18% in het eerste kwartaal voor de bedrijven van de S&P 500 en van 15% voor de Europese bedrijven.
Dat is op zich uitstekend nieuws om de beleggers opnieuw vertrouwen te geven. Daarbij komt dat de waarderingen opnieuw meer redelijk geworden zijn. Volgens Thomson Reuters noteert de S&P 500 index vandaag tegen 16 keer de winst, tegenover 19 keer aan het begin van het jaar. Om die reden rekenen sommige analisten op een opleving van de koersen als de eerstekwartaalresultaten de verwachtingen inlossen.