De « Powell Put » schiet de opkomende landen te hulp

Er zijn tal van redenen die ervoor zorgen dat de opkomende landen opnieuw aantrekkelijk worden. Zo is er het Amerikaanse monetaire beleid dat in pauzemodus zit. Tot voor kort waren de financiële markten bang voor een te snelle verstrakking van het monetaire beleid van de Fed (Amerikaanse centrale bank).

Een renteverhoging wordt immers als negatief beschouwd voor de opkomende landen, in de eerste plaats omdat ze de kost van hun schuld (uitgedrukt in dollar) verhoogt en, ten tweede, omdat het optrekken van de Amerikaanse rente de beleggers ertoe brengt om hun kapitalen naar de Verenigde Staten te repatriëren, ten nadele van de aandelen van de opkomende landen.

Maar aangezien de Fed haar toon veranderd heeft en aangegeven heeft dat ze zal wachten om haar rente verder te verhogen, rekenen de beleggers nu op de « Powell Put ».

Anders gezegd, de beleggers menen dat Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, zal ingrijpen als de financiële markten door elkaar zouden worden geschud. Deze steun zou nog meer impact hebben op de meest volatiele markten, waaronder de opkomende markten.