BRAFA: eclectisch en internationaal

Van de Antiekbeurs naar BRAFA

De Antiekbeurs van België, een initiatief van twee leden van de Kamer van de Antiquairs van België, organiseerde haar eerste editie in 1956 in de Louizagalerijen. Wegens almaar groeiend succes verhuisde deze antiekbeurs in 1967 naar het Paleis voor Schone Kunsten en vanaf 2003 naar de site van Tour & Taxis.

In het begin waren enkel Belgische professionals, de leden van de Kamer van de Antiquairs, welkom. In 1995 stelde de beurs zich, op initiatief van Christian de Bruyn, open voor buitenlandse handelaars en vandaag staat ze prominent op de internationale agenda. Met een vijftiental vertegenwoordigde landen is de beurs uitgegroeid tot een internationaal evenement van Europese omvang. Intussen groeide het aantal exposanten van 20 tot 130 en slaagde de beurs erin te blijven evolueren en zo de vinger aan de pols te houden van de evoluties binnen de kunstmarkt.

Sinds 5 jaar gaat de beurs door het leven onder de nieuwe naam Brussels Art Fair.

Een gigantische liefhebbersverzameling

BRAFA is uitgesproken eclectisch. De beurs ademt de sfeer uit van een gigantische liefhebbersverzameling. Het aanbod is zo divers en de sfeer zo gastvrij dat zowel de verzamelaar, de liefhebber als de gewone bezoeker ruimschoots aan zijn trekken komt.

In het aanbod komen een dertigtal specialiteiten aan bod: van antieke meubels tot stammenkunst, maar ook strips, archeologie en antieke boeken. Hier is geen sprake van opdelingen volgens categorie, zoals op TEFAF. Alle categorieën en genres staan er broederlijk naast elkaar, de kunstwerken en -voorwerpen weven spontaan onderlinge banden.

Ook al bouwde BRAFA haar reputatie op de klassieke kunst, toch is ze er intussen op een schitterende manier in geslaagd om ook galerieën voor hedendaagse kunst te integreren. Deze laatstgenoemden zijn goed voor zo’n 10 procent van de stands. Sinds drie jaar nemen zij de gelegenheid te baat om een publiek te bereiken dat tot voorheen niet in contact kwam met de galeriewereld.

 

Eerbetoon

De Koninklijke Kamer van de Antiquairs en Kunsthandelaars van België (Rocad) is weliswaar een afzonderlijke instelling, maar is toch innig verbonden met de geschiedenis van de beurs. Dit jaar wordt de Kamer uitgenodigd om haar honderdjarig bestaan te vieren op BRAFA. In een speciaal ontworpen ruimte wordt een selectie van uitzonderlijke voorwerpen uit privécollecties, die door antiquairs van de Kamer werden verkocht, tentoongesteld in een hedendaags kader. Voor de gelegenheid wordt een boek uitgegeven met foto’s van mythische objecten en interviews met antiquairs. Een mooi eerbetoon aan een beroepsgroep die aan de wieg van de kunstmarkt stond.

 

Gilbert & George als eregasten

Eén van de toppers van de editie 2019 is zonder enige twijfel het Britse kunstenaarsduo Gilbert & George. Hun aanwezigheid op de beurs betekent meteen mooie publiciteit. Sinds meer dan 50 jaar observeert het “kunstenaarskoppel” op gevoelige wijze de hedendaagse “condition humaine” in al haar aspecten. Ze maken een soort van oerkunst die tegelijk ook heel romantisch van aanpak is. Op een parcours van de beurs kan de bezoeker vijf emblematische monumentale werken ontdekken. Daarnaast geven ze ook een lezing op donderdag 24 januari om 12u.

 

Praktisch:

Van zaterdag 26 januari tot zondag 3 februari van 11u tot 19u

Nocturne op donderdag 31 januari van 11u tot 22u

Adres: Tour & Taxis, Havenlaan 88, 1000 Brussel

Programma van de lezingen: https://www.brafa.art/arttalks-nl 

Website: www.brafa.art