Independent dompelt de bezoeker onder in de verschillende domeinen van de hedendaagse creatie

In 2009 zag Independent het levenslicht in New York, als internationale beurs voor hedendaagse kunst. Sinds 2016 is er een Europese editie in Brussel. Independent biedt een nieuw model van beurs voor hedendaagse kunst in het voordeel van galerieën, kunstenaars, verzamelaars, kunstinstellingen en het publiek. De innovatieve en dynamische formule die Independent vanaf dit jaar voorstelt, gaat voluit voor ontdekkingen en experimenten binnen de hedendaagse kunst.

Een innovatieve beurs

Voor de derde editie in het historische Vanderborghtgebouw biedt Independent de bezoeker een staalkaart van de verschillende domeinen van de hedendaagse creatie. De meeste galerieën presenteren er werken in première, waarvan er zelfs enkele in opdracht van de beurs werden gemaakt, in solo- of duotentoonstellingen. Anderen zetten dan weer op een weinig conformistische manier kunstenaars uit een recent verleden opnieuw in de kijker. Het vierdaagse programma verleidt met een rijk aanbod van performances, installaties, films, muziek en panelgesprekken.

Een beurs met spirit

Independent werd geconcipieerd als consortium. De coöperatieve financiële structuur van de beurs is helemaal gericht op efficiëntie en het ontwikkelen en creëren van projecten. Alle exposanten zijn er op uitnodiging van de beurs. De lijst van galerieën, kunstinstellingen, uitgevers en commissieleden werd samengesteld door de oprichters en de adviseurs van de beurs, maar ook door de deelnemende galerieën zelf. Door deze interactieve aanpak voelt het project aan als een coherent geheel, en niet als een bonte verzameling. Bovendien riep Independent dit jaar voor het eerst de hulp in van een onafhankelijk commissielid. Zo stelde Vincent Honoré, die eerder al voor het Tate Modern en Palais de Tokyo werkte, onder meer het performanceprogramma samen.

Een performancesfestival

Voor Vincent Honoré spreekt performancekunst de toeschouwer rechtstreeks aan, op een intieme, emotionele en diepgaande manier. De performanceartiesten op het festival behandelen thema’s als ritme, beweging en herinnering. Die komen tot uiting in visuele kunst, dans en muziek. Oliver Beer, die volgend jaar een tentoonstelling krijgt in het MET in New York, treedt voor het eerst op in Europa. In zijn nieuwe performance, die tijdens Independent in première gaat, verkent hij het culturele geheugen en muzikale erfgoed aan de hand van een strijd tussen twee zangers. Olga Maciejewska zet de Danse Serpentine van Loïe Fuller naar haar hand, terwijl Adam Christensen en Julie Béna hun performances wijden aan de liefde.

 

Het volledige programma van de beurs ontdekt u op www.independenthq.com en uiteraard ook ter plaatse.

 

Praktische informatie

Vrijdag 9 november: 12:00u – 21:00u

Zaterdag 10 en zondag 11 november: 12:00u – 19:00u

Vanderborght Building
Schildknaapstraat 50
1000 Brussel