Belangrijke fiscale maatregelen in Vlaams Regeerakkoord 2024-2029

Belangrijke fiscale maatregelen in Vlaams Regeerakkoord 2024-2029

De nieuwe Vlaamse Regering Diependaele I heeft recentelijk in het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029
 enkele belangrijke fiscale maatregelen aangekondigd:

  • RegistratierechtenWie zijn eerste en enige woning koopt om er zelf in te gaan wonen, zal kunnen genieten van het tarief van 2% registratierechten, daar waar op vandaag nog 3% dient betaald te worden. Dit kan een besparing van ongeveer 3.300 euro opleveren bij een gemiddelde woningprijs van € 328.800. Deze belastingverlaging zou ingaan voor notariële aankoopaktes die verleden worden vanaf 1 januari 2025. 
  • Buitenlands vastgoedEr zouden strengere controles komen op bezit van buitenlands vastgoed.

  • Erfbelasting: Een verlaging van erfbelasting voor kleine en middelgrote erfenissen is in de maak, ongeacht wie erft (kinderen, langstlevende partner, broers, zussen, anderen). Deze verlaging zou deels worden gecompenseerd door meer controles op de inning, alsook door het sluiten van onrechtmatige achterpoortjes zoals het onderbrengen in stichtingen van goederen die niet tot de bedrijfsactiviteit behoren en het belastingvrij schenken van familiebedrijven die privé vastgoed aanhouden.
  • BeroepsverkopersRegistratiebelasting voor beroepsverkopers, dit zijn mensen die huizen opkopen, verbouwen en opnieuw verkopen, verhoogt van 4% naar 6%.

  • Schenkingen: Met een hand- of bankgift kunnen roerende goederen belastingvrij worden geschonken, maar begint er een ‘verdachte periode van drie jaar’ te lopen. De ‘verdachte periode’ voor hand- of bankgiften wordt verlengd van drie naar vijf jaar. De mogelijkheid om de schenking te registreren en zo de lagere schenkbelasting in plaats van erfbelasting te betalen bij overlijden van de schenker binnen de ‘verdachte periode’ blijft bestaan. Wanneer de verlenging van de ‘verdachte periode’ in Vlaanderen zal ingaan, is nog niet zeker.

  • Fiscale boetes: Herziening en verlaging van fiscale boetes voor het verlaagd tarief van registratierechten worden overwogen.

  • Onroerend erfgoed: Mogelijke afschaffing van fiscale voordelen voor onroerend erfgoed.


De precieze uitvoering van deze maatregelen moet nog verder worden uitgewerkt. 
Wij zullen u verder informeren van zodra er hierover meer bekend is.

De fiscale wetgeving verandert voortdurend, soms met terugwerkende kracht, en kan bijkomende belastingen, intresten of boetes met zich meebrengen. Dit artikel vormt geen fiscaal advies. De fiscale behandeling van elke verrichting is specifiek aan de persoonlijke situatie van elk individu. De informatie die in dit artikel verstrekt wordt, is van algemene aard. Ze vervangt geen specifiek advies voor uw eigen situatie. Het is aangewezen om specifiek advies bij erkende professionals in te winnen alvorens om het even welke actie te ondernemen of ervan af te zien om te handelen.