Normaal gezien, moeten de aandelenmarkten dalen wanneer de rente stijgt. Dat staat in alle financiële handboeken. Waarom is dit dan niet het geval? Specialisten geven enkele verklaringen voor deze tegenstrijdigheid.
Wat de Verenigde Staten betreft, zouden de beleggers niet gefocust zijn op de rentestijging, maar op de zeer goede performance van de Amerikaanse economie. Ze vertrekken van het principe dat een performante economie garant staat voor zeer positieve toekomstige resultaten.
Wat Europa betreft, zouden de beleggers niet gefocust zijn op het einde van de QE (Quantitative Easing), maar op het feit dat de ECB haar richtrente niet vóór de zomer van 2019 zal verhogen. Kortom, deze timing werd door diezelfde beleggers gezien als een koopsignaal.
In werkelijkheid reageert momenteel enkel de euro normaal op de economische context. Aangezien de koers van de Amerikaanse dollar stijgt en die van de euro stabiel blijft, is het – volgens de financiële handboeken – logisch dat de beleggers de euro links laten liggen ten voordele van de dollar. Maar wat men van dit alles moet onthouden, is dat de wereldeconomie, na een tamelijk zeldzame convergentie, aan het uiteenlopen is. De Verenigde Staten, Europa en de opkomende landen zitten niet meer op hetzelfde spoor.