Amerikaanse werkgelegenheid: het ene herstel is het andere niet

Amerikaanse werkgelegenheid: het ene herstel is het andere niet

In de eerste plaats, omdat de nieuwe jobs niet echt nieuwe jobs zijn. Het gaat immers eerder om werknemers die in maart en april werden ontslagen en nu opnieuw aan de slag kunnen.

Bovendien is het einde van de gezondheidscrisis in de Verenigde Staten nog lang niet in zicht. Zo werden er bijvoorbeeld opnieuw banen gecreƫerd in de horeca en het toerisme. Intussen moeten toeristische staten zoals Californiƫ, Florida en Texas echter alweer de schroeven aandraaien wegens een nieuwe opstoot van de epidemie. Met uiteraard een onvermijdelijke impact op hun economie.

En ten slotte, hoe spectaculair de opleving van de werkgelegenheid in de VS ook mag ogen, ze compenseert verre van het aantal jobs dat in april verloren ging (20,78 miljoen). Met een totaal van 142 miljoen werkenden in juni hebben de VS nog steeds 15 miljoen jobs nodig om terug het niveau van voor de crisis te halen. De economische crisis heeft trouwens nog niet alle sectoren met volle kracht getroffen. Zo laten de luchtvaartmaatschappijen weten dat ze momenteel zo'n 20.000 medewerkers op overschot hebben.

Photo by Evangeline Shaw on Unsplash