Disruptie: en als u nu eens in de technologische revolutie investeert?

Disruptie, wat is dat?

Het is het ontwerp van nieuwe modellen die de bestaande gewoonweg achterhaald maken. Deze nieuwe producten, diensten of ideeën zijn goedkoper, efficiënter, intelligenter en beter aangepast dan die welke we momenteel kennen. Ze veranderen de gevestigde orde, transformeren de bestaande markten of creëren zelfs gewoonweg nieuwe. Fundamenteel wordt dit alles mogelijk gemaakt door de technologische innovatie.

Laat u niet afschrikken door de technologische disruptie, haal er voordeel uit!

Terwijl de disruptie sommigen angst inboezemt, menen wij dat men er voordeel uit moet halen. De ontwikkeling ervan is overduidelijk en ze zal onze levenswijze geleidelijk doen evolueren.

Het lijkt ons echter primordiaal om de waarderingen van de aandelen van de geïdentificeerde bedrijven in aanmerking te nemen wanneer men wil profiteren van de onderliggende thema’s van de disruptie. We hebben het meer bepaald over robotica, cyberveiligheid, gedematerialiseerde informatica, online spelletjes, artificiële intelligentie, software en andere elektronische industriële systemen. Deze onderwerpen zijn erg in de mode in een wereld waarin groeitendensen op lange termijn zeldzaam zijn. Bijgevolg zijn de risico’s van in overgewaardeerde bedrijven te beleggen duidelijk significant. Indien men zich ervan wil verzekeren dat men een goed rendement op zijn belegging behaalt en tegelijkertijd de genomen risico’s onder controle wil houden, dient men bedrijven te vermijden die in een « hype »-fase zitten, alsook reeds mature ondernemingen. De eerstgenoemden, die klein zijn, ontwikkelen veelbelovende technologieën, maar ze moeten zich nog bewijzen en zijn vaak duur. In dit mogelijk euforische stadium is de waarschijnlijkheid van een mislukking zeer groot. Bovendien hebben deze bedrijven een grote cashbehoefte en keren ze dus geen of weinig dividend uit. Anderzijds bieden mature bedrijven een beperkt groeiprofiel, in tegenstelling tot wat beleggers die in het thema van de disruptie geïnteresseerd zijn, fundamenteel zoeken.

Ondanks alles zal dit beleggingsthema aanleiding geven tot een belangrijke blootstelling van kleine en middelgrote ondernemingen. Deze categorie van bedrijven, die minder in het vizier van de grote analysebedrijven vallen, biedt de mogelijkheid om te beleggen in de parels van morgen die redelijk gewaardeerd zijn. Deze bedrijven blijven over het geheel genomen echter meer risicovol, rekening houdend met het thema zelf. In deze context is het opportuun om gebruik te maken van de kennis van een expert die in staat is om de toekomstige winnaars te identificeren. Op de markt bestaan er beleggingstrategieën die profiteren van de talenten van technologiespecialisten. Indien u van deze fundamentele groeitendens wil profiteren en tegelijkertijd de genomen risico’s, in zekere mate, onder controle wil houden en uw rendement op lange termijn wil maximaliseren, aarzel niet om contact op te nemen met uw private banker. Hij/zij kan u beleggingsoplossingen voorstellen die aangepast zijn aan uw portefeuille.