Navigeren door volatiele markten

Navigeren door volatiele markten

Counterpoint - september 2024

Het gezegde “Sell in May and go away”, dat verwijst naar de historisch zwakkere aandelenperformances van mei tot oktober in vergelijking met de andere helft van het jaar, stelde ook deze keer niet teleur. De zomer, vaak een nachtmerrie voor elke Chief Investment Officer die een vakantie probeert te boeken, zag een scherpe stijging van de volatiliteit als gevolg van 3 factoren:
 
1. De aanleiding: zwakkere Amerikaanse cijfers dan verwacht voor de verwerkende nijverheid en de arbeidsmarkt leidden tot de vrees dat de Amerikaanse economie meer vertraagde dan verwacht. Daarom dachten de markten al snel dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de rente dit jaar aanzienlijk zou verlagen. Dit was positief voor obligaties, maar negatief voor de Amerikaanse dollar (USD) en aandelen.
 
2. De versterker: omdat de rente in Japan veel lager was dan in de VS, hebben sommige beleggers Japanse yen (JPY) geleend om USD te kopen. Na de renteverhoging door de Bank of Japan steeg de JPY echter ten opzichte van de USD. Deze beleggers beperkten hun verliezen door hun Amerikaanse activa te verkopen en JPY terug te kopen. Dit versterkte de daling van zowel de dollar als aandelen, evenals de waardestijging van de yen, die resulteerde in bijkomende verliezen voor Japanse aandelen.
 
3. Het doel: deze factoren troffen een relatief kwetsbare markt, zoals vaak het geval is tijdens de zomermaanden. Dit komt door de gebrekkige vraag van beleggers in augustus, omdat mensen vaak op vakantie zijn, des te meer daar beursgenoteerde bedrijven hun aandelen niet mogen terugkopen (vaak een vrij belangrijke bron van de vraag) tijdens het resultatenseizoen.

Daniele Antonucci

Daniele Antonucci

Daniele Antonucci is a managing director, co-head of investment and chief investment officer at Quintet Private Bank. Based in London, he’s a voting member of the investment committee. As head of research, Daniele oversees the investment strategy feeding into portfolios. He chairs the network of chief strategists, which communicates the house view on the economy and financial markets to clients and the media.

Prior to joining Quintet in 2020 as chief economist and macro strategist, Daniele served as chief euro area economist at Morgan Stanley. Earlier, he worked at Capital Economics, Merrill Lynch, Moody’s KMV and the Confederation of Italian Industry. Daniele holds a master’s degree in economics from Duke University and graduated from the Sapienza University of Rome. He’s an ECB Shadow Council member.

Terug naar school 

Het opmerkelijke voor de Chief Investment Officer die er wel in geslaagd is om op vakantie te gaan of voor iedereen die een tijdje vrij genomen heeft, is dat er weinig veranderd is op de markten bij zijn of haar terugkeer in september. Wereldwijde aandelen zijn ongeveer onveranderd gebleven en de rente op Amerikaanse staatsobligaties is slechts een klein beetje gedaald. En toch waren we in die periode getuige van de grootste eendaagse daling van Japanse aandelen uit de geschiedenis en steeg de volatiliteitsindex VIX naar een niveau dat sinds de pandemie niet meer voorgekomen was. 
 
 Hoewel we een aantal zwakke industrie- en banencijfers kregen en nog steeds krijgen (de aanzet voor de bovengenoemde volatiliteit en de daaropvolgende crisissen), zagen we geen aanzienlijke verslechtering van de economische fundamenten. We dachten ook niet dat de economie op korte termijn op een recessie afstevende. In plaats daarvan dachten we (en denken we nog steeds) dat het meest waarschijnlijke scenario een lichte vertraging is naar een meer normaal tempo, na de zeer sterke groei die we eerder hebben gezien. We vonden het ook bemoedigend dat Fed-voorzitter Powell in een recente toespraak aangaf dat “de tijd gekomen is” om de rente te verlagen.
 
 Gezien deze vooruitzichten hebben het Beleggingscomité en ikzelf besloten om onze lichte overweging in aandelen te handhaven in plaats van te (over)reageren op de prijsontwikkelingen op korte termijn. Wij zijn nog steeds van mening dat Amerikaanse aandelen een aantrekkelijke activaklasse blijven, die solide rendementen oplevert over een langere horizon. Op korte termijn zijn de waarderingen echter aan de dure kant. Daarom zijn we 'neutraal' ten opzichte van onze strategische activaspreiding voor de lange termijn. Vanuit tactisch oogpunt hebben we een kleine overweging in Europese aandelen, hoewel ze een kleiner deel van onze aandelenblootstelling vertegenwoordigen, omdat we de waarderingen relatief aantrekkelijk vinden.

Amerikaanse verkiezingen komen in beeld


De beslissingen van de Fed en de Europese Centrale Bank later deze maand over het al dan niet verlagen van de rente (wij denken van wel) zullen waarschijnlijk de aandacht van de markt trekken. De Amerikaanse verkiezingen zijn echter de cruciale gebeurtenis voor de rest van het jaar en nadien. Beleggers focussen vooral op de vraag of Donald Trump of Kamala Harris de volgende Amerikaanse president wordt. Een cruciaal debat is echter of de verkiezingen een verdeelde of een eenpartijregering zullen opleveren.
 
 Verdeelde regeringen hebben de neiging om de wetgeving langdurig te blokkeren, waardoor de reikwijdte van beleidsmaatregelen wordt beperkt en dus ook de impact op de markten. Een eenpartijregering vergroot de kans op belangrijke beleidsveranderingen. Tot nu toe suggereren de opiniepeilingen dat een verdeelde regering het meest waarschijnlijke scenario is, hoewel we dergelijke indicaties in dit stadium met een korreltje zout moeten nemen, omdat er natuurlijk dingen kunnen veranderen. In de peilingen ligt Harris iets voor op Trump, maar onderzoeken naar de kiezersintenties in de belangrijkste swing states suggereren dat de race nog open is.
 
 Een verenigde Trump-regering zou de Amerikaanse groei willen stimuleren via belastingverlagingen en een verdere deregulering van de financiële en de energiesector. De Amerikaanse dollar zou kunnen stijgen. Amerikaanse aandelen zouden positief kunnen reageren op een sterkere economische groei, maar de extra schulduitgiftes die de belastingplannen met zich zouden meebrengen, zouden een negatief effect kunnen hebben op Amerikaanse Treasuries. Potentiële handelsspanningen en invoerrechten zullen waarschijnlijk ook niet-Amerikaanse activa beïnvloeden. Dit is vooral een risico voor de opkomende markten (emerging markets) en daarom hebben we momenteel geen actieve tactische posities in deze regio's.
 
 Een verenigde Harris-regering zou de uitgaven stimuleren (wat een gematigd negatief effect zou hebben op Amerikaanse Treasuries), zou waarschijnlijk het grootste deel van het beleid van Joe Biden voortzetten en zou geen grote stimulans voor de markt zijn ten opzichte van een Trump-regering. Schone energie zou hiervan kunnen profiteren, terwijl olie en gas eronder te lijden zouden kunnen hebben. De vennootschapsbelasting zou echter stijgen, i.e. een directe klap voor de bedrijfswinsten. Op het gebied van buitenlands beleid verwachten we een kleiner risico van handelsspanningen met Europa en andere NAVO-bondgenoten. Wat China betreft, zal Harris waarschijnlijk krachtige taal spreken, maar er zal meer voorspelbaarheid zijn als het gaat om invoerrechten.

Groei benutten en risico's beperken


Hoewel de “flash crash” van augustus achter ons ligt, nemen beleggers nog steeds een voorzichtige houding aan. Eerst en vooral hadden we begin september nog steeds af en toe een vlaag van volatiliteit. Beleggers reageerden negatief op de kleinste teleurstelling in de cijfers ten opzichte van de marktverwachtingen, zelfs als de cijfers op zich niet zo slecht waren. Dit zou kunnen betekenen dat veel goed nieuws op korte termijn al wordt weerspiegeld in de activaprijzen, waardoor kleine neerwaartse verrassingen op de waarderingen kunnen wegen.
 
 Ten tweede is de aandelenvolatiliteit vorige week opnieuw tot boven het gemiddelde gestegen (hoewel ze nog ver verwijderd is van de piek van een maand eerder), voerden nutsbedrijven het sectorenklassement aan in augustus en deden de gezondheidszorg en niet-duurzame consumptiegoederen, die belangrijke defensieve sectoren zijn, het beter dan technologieaandelen. De vraag naar goud, dat vaak wordt gezien als een bescherming tegen onzekerheid, blijft sterk. Staatsobligaties, die stegen tijdens de volatiliteitspiek deze zomer, werden niet opnieuw verkocht toen de risicoappetijt begon terug te keren. Wat belangrijk is, is dat we eindelijk weer een omgekeerde relatie zien tussen de prijzen van aandelen en die van staatsobligaties: als de ene dalen, stijgen de andere, waardoor er een buffer ontstaat in de portefeuilles.
 
 Om te navigeren door een steeds complexere omgeving, gaande van hoge waarderingen, vragen over de economische cyclus en de winsten tot (geo)politieke risico's, hebben we de portefeuillediversificatie in de loop van het jaar geleidelijk verhoogd door middel van strategische (lange termijn) en tactische (korte termijn) posities. De grotere diversificatie zou moeten helpen om deze risico's te beperken nu de volatiliteit, die weer gestegen is, nog verder zou kunnen toenemen.

Onze strategische en tactische positionering



Onze strategische beleggingen in kwaliteitsobligaties, met name Amerikaanse Treasuries, vervullen hun traditionele rol als afdekking tegen het risico van een daling van de groei. Ze dempten de kortstondige aandelendaling in de zomer. Dit gezegd zijnde, denken we niet dat het nuttig is om in de komende zes maanden te veel blootgesteld te zijn, vooral aan Amerikaanse Treasuries met lange looptijden, aangezien de Amerikaanse begrotingsvooruitzichten onzeker blijven. Goud heeft de laatste tijd ook standgehouden en als de geopolitieke risico's verder toenemen, zal onze grondstoffenpositie hier waarschijnlijk ook van profiteren.

De tactische positie die we hebben ingenomen in kortlopende Europese staatsobligaties zou moeten profiteren van de voortzetting van de renteverlagingen door de centrale banken. Wat obligaties betreft, geven we de voorkeur aan Europese kwaliteitsobligaties boven risicovollere hoogrentende obligaties, omdat we de waarderingen niet aantrekkelijk genoeg vinden om extra risico te nemen.
 
 Bovendien beschermt het 'verzekeringsinstrument' dat we in de portefeuilles aanhouden (waar toegestaan door de kennis en ervaring van de cliënt, de beleggingsrichtlijnen en de regelgeving) gedeeltelijk tegen een daling van de aandelenkoersen in de VS en Europa. Door goed gediversifieerde portefeuilles op te bouwen over regio's en activaklassen die bestand zijn tegen verschillende economische uitkomsten in plaats van tegen slechts één basisscenario, kunnen we blijven beleggen in hoogwaardige activa met een aantrekkelijk potentieel op lange termijn.

Als u de positionering van uw portefeuille wil bespreken, zal uw Client Advisor u graag helpen.

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. 
We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. 
De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Beleggen brengt risico’s met zich mee en de waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Alle prognoses en voorspellingen zijn gebaseerd op een aantal veronderstellingen en aannames over de huidige en toekomstige marktomstandigheden en er is geen garantie dat het verwachte resultaat uiteindelijk zal worden behaald. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. 
Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (Data Protection (quintet.com)).