De markomstandigheden veranderen, uw portefeuille evolueert

De markomstandigheden veranderen, uw portefeuille evolueert

Counterpoint - Oktober 2024

De afgelopen weken waren behoorlijk volatiel. Ten eerste bleven de spanningen in het Midden-Oosten de krantenkoppen halen, waardoor de olieprijzen stegen. Ten tweede kwamen de Amerikaanse banengroei, dienstenactiviteit en inflatie hoger uit dan verwacht, waardoor de markten kleinere, meer geleidelijke renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) voorzien. Ten derde ontketenden de Chinese steunmaatregelen een sterke stijging van de Chinese aandelen, die deels oversloeg naar de regio Stille Oceaan, hoewel aanvankelijk teleurstellende details over het fiscale beleid leidden tot een gedeeltelijke ommekeer. Tot slot zorgde meer duidelijkheid over de Chinese relancemaatregelen in het weekend voor enige steun aan de markt in het begin van de week, maar militaire oefeningen rond Taiwan deden de onzekerheid tegelijkertijd toenemen. 

Men zou kunnen stellen dat de reactie van beleggers op het nieuws, die kan leiden tot overdreven marktbewegingen, een 'bug' is in het financiële systeem. Ik zou echter zeggen dat het een 'kenmerk' is. De marktvolatiliteit evolueert naarmate economische, bedrijfs- en (geo)politieke ontwikkelingen het huidige beleggerssentiment bevestigen of ontkrachten. Dus in plaats van overhaast te reageren, blijven we kalm in deze context van volatiliteit. We blijven belegd voor de lange termijn, beheren wereldwijd gediversifieerde portefeuilles om de impact van lokale kwesties te beperken en passen onze beleggingsstrategie aan waar nodig. 

Daniele Antonucci

Daniele Antonucci

Daniele Antonucci is a managing director, co-head of investment and chief investment officer at Quintet Private Bank. Based in London, he’s a voting member of the investment committee. As head of research, Daniele oversees the investment strategy feeding into portfolios. He chairs the network of chief strategists, which communicates the house view on the economy and financial markets to clients and the media.

Prior to joining Quintet in 2020 as chief economist and macro strategist, Daniele served as chief euro area economist at Morgan Stanley. Earlier, he worked at Capital Economics, Merrill Lynch, Moody’s KMV and the Confederation of Italian Industry. Daniele holds a master’s degree in economics from Duke University and graduated from the Sapienza University of Rome. He’s an ECB Shadow Council member.

We hebben onze blootstelling aan de risicovolle delen van de vastrentende markten verminderd 

Met een wereldeconomie die langzamer groeit, menen we dat de beloning van het risico van bepaalde risicovolle delen van de vastrentende markt minder aantrekkelijk is. In feite is het rendementsverschil tussen risicovolle en veiligere obligaties (i.e. de spread) niet groot genoeg om het extra kredietrisico te rechtvaardigen. 

Met andere woorden, wij denken dat risicovolle obligaties onvoldoende onze verwachting weerspiegelen van een verdere vertraging van de economische groei. Bovendien denken wij dat in een hypothetisch Trump 2.0-scenario de handelsspanningen en douanerechten, in het bijzonder ten aanzien van de opkomende markten, verder kunnen oplopen. Daarom hebben we onze blootstelling aan schuldpapier van de opkomende markten verminderd en, in sommige conservatieve profielen, onze blootstelling aan hoogrentende obligaties verder verlaagd. 

We hebben onze blootstelling aan geldmarktfondsen verhoogd om rendement te behalen tegen een laag risico


We hebben de opbrengst van de verkoop van een deel van onze risicovolle kredietposities herbelegd in geldmarktinstrumenten, omdat ze een aantrekkelijk rendement bieden tegen een lager risico. We blijven van mening dat de geldmarkten op dit moment een aantrekkelijkere optie zijn dan Europese obligaties met een korte looptijd, omdat het rendement hoger is. 

Als de Europese Centrale Bank de rente blijft verlagen en het rendement van de geldmarkten uiteindelijk verder daalt, staan we klaar om deze belegging om te zetten in een positie in andere vastrentende waarden en om alternatieve opties te bekijken met een hoger rendement. 

Update van onze bescherming om dalingen van Amerikaanse of Europese aandelen op te vangen

In maart hebben we een 'verzekeringsinstrument' opgenomen in portefeuilles waar de kennis van de cliënt en de regelgeving dit toelaten. Het instrument stijgt in waarde als Amerikaanse aandelen dalen, waardoor de portefeuilles gedeeltelijk beschermd zijn tegen marktdalingen. We hebben nu de mate van bescherming van dit instrument aangepast, zodat het eerder wordt ingezet als Amerikaanse aandelen onverwacht zouden dalen tussen nu en midden december. 

We hebben ook ons equivalente instrument voor Europese aandelen verlengd tot eind maart volgend jaar. Dit geeft ons meer mogelijkheden om de bescherming te activeren als de volatiliteit verder zou stijgen en de voordelen zullen de lage kostprijs ruimschoots compenseren. We hebben dit ook gedaan, omdat als nieuwe Amerikaanse douanerechten NAVO-bondgenoten zoals Europa zouden treffen, we gemakkelijker het hoofd kunnen bieden aan de hieruit voortvloeiende volatiliteit en eventuele dalingen kunnen opvangen.  

We blijven belegd in Amerikaanse aandelen, maar zijn gepositioneerd voor een verzwakkende Amerikaanse dollar
  

Een verzwakking van de Amerikaanse dollar is één van onze belangrijkste beleggingsvooruitzichten voor valuta’s in 2024. Vanuit een langetermijnperspectief denken we dat de dollar overgewaardeerd is en dat een groot begrotingstekort in combinatie met een hoge staatsschuld op de munt kan wegen. Op korte termijn denken we dat de Fed meer ruimte heeft om de rente te verlagen dan andere centrale banken, wat ook een impact kan hebben op de dollar. Daarom hebben we onze euroblootstelling verhoogd en onze dollarblootstelling verlaagd. 

We handelen niet in valuta's in onze portefeuilles, dus hoe hebben we onze dollarblootstelling verminderd? Dit is waar het concept 'wisselkoersrisicodekking' om de hoek komt kijken. Wisselkoersen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het rendement. Wij beheren onze portefeuilles bijvoorbeeld in euro, dus als we Amerikaanse aandelen bezitten die in dollar gekocht zijn, zou ons rendement lager zijn als de dollar zwakker zou worden ten opzichte van de euro. Om onze blootstelling aan de dollar te verminderen, hebben we daarom in sommige conservatieve portefeuilles Amerikaanse aandelen gekocht die zijn afgedekt in euro, waardoor het effect van valutaschommelingen beperkt wordt, en we hebben Amerikaanse aandelen verkocht die niet zijn afgedekt. Op deze manier bezitten we nog steeds Amerikaanse aandelen, maar zou een zwakkere dollar minder invloed hebben op het rendement. 

Wat Amerikaanse aandelen betreft: na zo'n sterke stijging suggereren onze modellen een bescheiden verlaging van onze strategische spreiding op lange termijn (5-10 jaar) in deze activaklasse. Maar omdat de centrale banken de rente verlagen en wij verwachten dat er de komende 6-12 maanden geen recessie komt, kan de rally nog wel even aanhouden. Daarom hebben we in dit stadium besloten om onze blootstelling aan Amerikaanse aandelen niet te verlagen, wat betekent dat we nu iets meer Amerikaanse aandelen bezitten ten opzichte van onze strategische activaspreiding voor de lange termijn. Met andere woorden, we zijn nu tactisch overwogen in Amerikaanse aandelen, ondanks dat we het niveau van Amerikaanse aandelen dat we aanhouden, niet veranderen. 

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal. Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14 te 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco is het Belgische bijkantoor van Quintet Private Bank (Europe) S.A., die haar maatschappelijke zetel heeft in het Groothertogdom Luxemburg en onder toezicht staat van de ECB en CSSF.
We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. 
De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Beleggen brengt risico’s met zich mee en de waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Alle prognoses en voorspellingen zijn gebaseerd op een aantal veronderstellingen en aannames over de huidige en toekomstige marktomstandigheden en er is geen garantie dat het verwachte resultaat uiteindelijk zal worden behaald. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. 
Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan: Data Protection (quintet.com).