ECB en het einde van de QE

De ECB zal dus het voorbeeld volgen van de Fed (Amerikaanse Centrale Bank) en niet langer extra hoeveelheden Europese overheidsschuld aankopen. Ter herinnering: deze aankopen (QE) zorgden voor de injectie van het equivalent van 2600 miljard euro in de eurozone, goed voor ongeveer het bbp van Frankrijk.

Wat was de bedoeling van deze QE? Het bestrijden van de deflatie en een nieuwe dynamiek bezorgen aan de groei in de eurozone. In de ogen van vele analisten is de balans van de ECB maar matig. In elk geval is het zo dat deze QE verschillende landen budgettaire ademruimte gegeven heeft, dankzij de rentedaling die deze massale aankoop van obligaties in gang zette.

Opgelet weliswaar, het einde van de QE betekent niet dat er onmiddellijk een einde komt aan de lage rentevoeten. Mario Draghi houdt de richtrente van de ECB dicht hij 0%. De meeste consumenten verwachten trouwens geen stijging van de rente vóór het einde van de zomer van 2019. En aangezien de groei in de eurozone vertraagt, lijkt het risico van een stijging van de inflatie ook beperkt.

De vraag is veeleer hoe de financiële markten zullen reageren, nu ze gewoon geraakt zijn aan uiterst lage rentevoeten. Hoe zij van deze doping zullen ontwennen, wordt één van de punten van onzekerheid voor 2019. Het vertrek van Mario Draghi, wiens mandaat binnen zes maanden afloopt, stelt de beleggers ook niet gerust.