Als Oost en West elkaar treffen

Europa slaagt er niet in om één front te vormen. Duitsland en Frankrijk, de grootste economieën van dit blok, proberen via ingrijpende binnenlandse hervormingen echter wel een stap vooruit te zetten. 

Dankzij een ondernemende “Mittelstand” (middenklasse) en gestage investeringen in digitalisering en disruptieve technologieën vindt de Duitse economie zichzelf opnieuw uit voor een nieuw tijdperk. Ondertussen heeft Frankrijk een ambitieuze president gekozen die een economie wil liberaliseren die gebukt gaat onder een verstikkende bureaucratie, hoge belastingen en dwarsliggende vakbonden. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De schijnbaar onstuitbare opmars van China vormt één van de redenen waarom de post-Brexit-strategie van het Verenigd Koninkrijk zo sterk steunt op onderhandelingen over nieuwe samenwerkingsverbanden met het Verre Oosten. Ondertussen is de toekomst van Rusland zeer onzeker. Dit land worstelt niet alleen met ongunstige demografische ontwikkelingen, maar moet ook dringend meer spreiding in de economische activiteiten buiten de energiesector aanbrengen.

Nu de contouren van de nieuwe ‘nieuwe wereldorde’ zichtbaar worden, moeten beleggers hun horizon verbreden en hun strategieën aanpassen aan de verschuivende economische machtsverhoudingen van het Westen naar het Oosten

Wij delen graag onze visie over de evolutie van de nieuwe wereldorde met u.

 

Hieronder vindt u de artikelen die ons standpunt over deze veranderende wereld vertellen.

De nieuwe ‘nieuwe wereldorde’

China: (R)evolutietheorieën

Verenidge-Staten: Gaat Trump Amerika weer groot maken?

Duitsland: Investeren in de toekomst

Frankrijk in verandering

Europa: Alle neuzen dezelfde kant op krijgen

Verenigd Koninkrijk: Nieuwe horizonten

Rusland: Bevolkingsstagnatie en disruptie

Wenst u meer informatie? Aarzel niet om dit met uw private banker te bespreken of om ons te contacteren.