Art Brussels viert zijn 50 jaar

De beurs ontstond in 1968 op initiatief van een vijftiental galeriehouders. Zij wilden zich verenigen om de hedendaagse kunstenaars die de artistieke scène van dat moment bevolkten, in de kijker te zetten. Zo zag één van de oudste beurzen in haar genre het levenslicht in Europa, in Brussel om precies te zijn, onder de naam Foire d’Art Actuel (beurs voor hedendaagse kunst), één jaar na de eerste editie van Art Cologne en nog voor de start van Art Basel en FIAC. Na eerst te hebben rondgetrokken, vestigde de beurs zich uiteindelijk op de Heizel van 1989 tot 2015. Nu vindt ze voor het derde opeenvolgende jaar plaats in het hartje van de hoofdstad, op de site van Tour & Taxis. Art Brussels heeft de reputatie één van de beste Europese beurzen te zijn en ze trekt jaarlijks verzamelaars en liefhebbers aan die houden van haar menselijke schaal en gezelligheid.

Drie secties...

Tijdens deze editie stellen 147 galerieën, afkomstig uit 32 landen, werken tentoon van bekende, te ontdekken of te herontdekken kunstenaars. Daarvoor werd de beurs opgedeeld in drie segmenten: ‘Prime’ met de gevestigde galerieën, ‘Discovery’ met een voorstelling van opkomend talent, en ten slotte ‘Rediscovery’ gewijd aan avant-gardekunstenaars uit de 20ste eeuw die onterecht over het hoofd werden gezien.

… en een reeks bijkomende evenementen

De zin om kunst te beleven wordt nog verder geprikkeld door een reeks bijkomende evenementen. Zo is er in de buurt van Tour & Taxis in ‘Hôtel de la Poste’ Mystic Properties, een artistiek project van Art Brussels in samenwerking met het HISK (Higher Institute for Fine Arts – Gent). Deze tentoonstelling stelt de status van kunst vandaag in vraag, aan de hand van de tumultueuze levensloop van het retabel ‘Het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck. Op de beurs zelf geeft de film Crossed Wires, voor de gelegenheid in opdracht gemaakt door Philippine Hoegen (1970), aan de hand van een reeks gesprekken, een overzicht van 50 jaar Belgische kunstscène en de bijzondere rol die Brussel daarin gespeeld heeft.

Ze heeft de reputatie een van de beste Europese beurzen te zijn en trekt elk jaar verzamelaars en amateurs aan die kleinschaligheid en het menselijk karakter ervan waarderen".

Kortom, vanaf vandaag en tot en met zondag vullen een programma van ontmoetingen met kunstenaars, critici en verzamelaars en een parcours van musea en galerieën deze dagen gewijd aan de hedendaagse kunst aan.

Aarzel niet om het uitgebreid programma op de website te raadplegen: www.artbrussels.com

Praktisch:

Van vrijdag 20 april tot zondag 22 april, van 11.00u tot 19.00 u.

Tour & Taxis, Havenlaan 86c, 1000 Brussel

Inkom: 20 euro (gratis voor kinderen onder 16 jaar)

 

Ook te bezoeken dat weekend:

Credits : Art Brussels 2017 - Bernier Eliades Gallery © David Plas