2019, het jaar van het einde van de « Draghi put »?

Eerste zekerheid, Peter Praet, de Chief Economist van de ECB, werd door de ECB gevraagd om iedereen voor te bereiden op de renteverhoging en op de nieuwe manier om hierover te communiceren.
Behoudens ramp, zal de rente op haar huidige niveau blijven tot het einde van de zomer 2019. De beleggers hebben dus begrepen dat de rente niet zal worden opgetrokken vóór het einde van volgend jaar. De rentestijging is nu zeker, want Peter Praet heeft in verschillende kringen verklaard dat de inflatie in de eurozone in de buurt komt van de door de ECB vastgelegde doelstelling (2%).
Naast Peter Praet hebben andere bestuurders van de ECB aangedrongen op de noodzaak van een duidelijkere communicatie over het ritme van de renteverhogingen, zodra de eerste wordt doorgevoerd. De beleggers zien het einde van 2019 met een zekere vrees tegemoet, want Mario Draghi, Peter Praet en de Fransman Benoit Coeuré gaan met pensioen. En het is nu net dit trio dat de strategie om uit de crisis te geraken, heeft uitgewerkt.
De beleggers vragen zich af wat er met de « Draghi put » zal gebeuren. Dit is het mondelinge engagement van de voorzitter van de ECB om de markt te ondersteunen in geval van turbulenties. Voor sommige beleggers is de onzekerheid over de « Draghi put » nog belangrijker dan het einde van het huidige soepele monetaire beleid (einde van de QE).