De Stichting Administratiekantoor (Stak), de Kaaimantaks en je belastingaangifte

De Stichting Administratiekantoor (Stak), de Kaaimantaks en je belastingaangifte

Wat is een  Stak ?

De Stak is een stichting naar Nederlands recht. De STAK wordt gebruikt om aandelen in een (meestal) familiebedrijf te certificeren. 

Wat betekent dit in de praktijk?

In ruil voor de inbreng van de aandelen in de STAK, geeft de STAK certificaten uit aan de inbrengers. De STAK wordt dan de wettelijke eigenaar van de aandelen en krijgt als dusdanig stemrecht op de algemene vergadering van het bedrijf waarvan de aandelen werden ingebracht. De houders van de certificaten behouden enkel het recht op dividenden.

De certificering van de in Stak ingebrachte effecten maakt het dus mogelijk om de juridische participatie te scheiden van de economische participatie van de ingebrachte effecten.

Is Stak een juridische constructie? 

In het kader van de voorbereiding van de wet van 22 december 2023 bevestigde onze minister van Financiën dat Stak een juridische constructie is.

De oprichters van Stak moeten daarom het vakje 1077 aanvinken op hun aangifte in de personenbelasting, met alle gevolgen van dien.


Wat zijn de gevolgen van het aangeven (via code 1077) van een Stak als juridische structuur?

De wet van 22 december 2023 heeft de aangifteverplichtingen aanzienlijk verzwaard.

De volgende belastingaangifte (met betrekking tot de inkomsten voor 2023) moet vergezeld gaan van een schema met vermelding van met name:

  • de volledige naam, de rechtsvorm, het adres en, indien van toepassing, het identificatienummer van de juridische structuur;
  • de naam en het adres van de beheerder van deze juridische structuur;
  • de in de aangifte vermelde inkomsten die zijn geïnd door elke afzonderlijke juridische structuur (indien er verschillende zijn);
  • het bedrag van het vermogen van de rechtspersoon aan het einde van het belastbaar tijdperk; 
  • het deel van het vermogen dat door de oprichter is ingebracht; 
  • dividenden die niet hoeven te worden opgenomen in de aangifte omdat ze zijn onderworpen aan bronbelasting.

Zo weet de fiscus nog meer over het vermogen van de betrokkenen!

Ten slotte heeft de vermelding van het bestaan van een Stak in de belastingaangifte als onmiddellijk gevolg dat de verjaringstermijn wordt verlengd tot 10 jaar. In dit geval wordt de belastingaangifte juridisch als complex beschouwd.

Merk op dat het niet vermelden van het bestaan van een juridische structuur wordt gesanctioneerd met een boete van € 6.250 per jaar.


Is Stak onderworpen aan Kaaimanbelasting?

Ter herinnering, het principe van fiscale transparantie geldt al op inkomsten (dividenden) ontvangen door een stak, in overeenstemming met de bepalingen van de wet van 15 juli 1998.

Deze inkomsten worden dus beschouwd als rechtstreeks ontvangen door de houders van certificaten uitgegeven door de Stak. 

Er is dus sprake van 2 gevallen van fiscale transparantie. De vraag rijst welke van de twee voorrang heeft.

Het voorbereidende werk voor de wet van 22 december 2023 heeft elke twijfel in dit opzicht weggenomen en bevestigt de voorrang van de wet van 15 juli 1998 op de Kaaimanbelasting.

Aan deze voorrang echter zijn voorwaarden verbonden. De naleving van de principes vastgelegd in de wet van 15 juli 1998 inzake certificering is dus nodig, namelijk: 

  • onmiddellijke doorstorting (binnen 15 dagen) van de inkomsten door Stak;
  • een verhouding van 1:1 tussen de aandelen in het bezit van Stak en de uitgegeven certificaten; 
  • aandelen gehouden door Stak mogen niet worden overgedragen zonder toestemming van de certificaathouder.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, is de Stak dus niet onderworpen aan Kaaimanbelasting, ook al moet code 1077 de belastingaangifte worden aangevinkt.


De Kaaimantaks in het kort

De Kaaimanbelasting is geen belasting op zich, maar is de toepassing van het principe van fiscale transparantie op de oprichters van juridische structuren die in het buitenland weinig of niet worden belast.

De oprichter is de natuurlijke persoon die de “juridische structuur” heeft opgericht of die deze heeft geërfd of voorbestemd is om deze te erven. De persoon die als begunstigde van de juridische constructie is ingeschreven in het UBO-register wordt ook verondersteld de “oprichter” te zijn (tenzij bewijs van het tegendeel). Het UBO-register vermeldt personen die een participatie van minstens 25% hebben in een vennootschap (met of zonder rechtspersoonlijkheid) of die een mandaat hebben in die vennootschap.

Door dit principe van fiscale transparantie toe te passen, wordt de oprichter dus beschouwd als de directe begunstigde van de inkomsten die de rechtspersoon ontvangt, zelfs als de rechtspersoon deze inkomsten niet daadwerkelijk uitkeert.

Besluit

De onlangs aangenomen bepalingen die gelden vanaf 1 januari 2024, zijn duidelijk bedoeld om het opzetten van juridische constructies met het oog op belastingoptimalisatie te ontmoedigen (hoewel dit niet altijd het doel ervan is!) en, omgekeerd, om belastingbetalers aan te moedigen juridische constructies waarvan zij de oprichters zijn, te vereffenen. 

Zelfs al zijn Staks vrijgesteld van Kaaimantaks, dan nog kunnen de nieuwe rapporteringsverplichtingen een aanmoediging zijn voor sommige belastingplichtigen om ze te vereffenen.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over onze diensten

De fiscale wetgeving verandert voortdurend, soms met terugwerkende kracht, en kan bijkomende belastingen, intresten of boetes met zich meebrengen. Dit artikel vormt geen fiscaal advies. De fiscale behandeling van elke verrichting is specifiek aan de persoonlijke situatie van elk individu. De informatie die in dit artikel verstrekt wordt, is van algemene aard. Ze vervangt geen specifiek advies voor uw eigen situatie. Het is aangewezen om specifiek advies bij erkende professionals in te winnen alvorens om het even welke actie te ondernemen of ervan af te zien om te handelen.