Wall Street staat eveneens wantrouwig tegenover de Brexit

Voor Donald Trump is er geen sprake van dat hij aan de kant van de verliezers staat, zelfs al bestaat zijn droom erin om de eurozone te zien imploderen. Maar deze wens is nooit uitgekomen. Het bewijs? Het Witte Huis is er nooit in geslaagd om één bilateraal contract in Europa te ondertekenen. Maar het is waar dat Wall Street zich zorgen maakt over de Brexit. De Financial Times heeft er trouwens aan herinnerd dat « Amerikaanse bedrijven aan de alarmbel trekken over de toenemende Brexit-risico’s ».

Beide partijen hebben nog tot 29 maart om tot een akkoord te komen, maar deze datum nadert met rasse schreden. Aangezien Amerikaanse multinationals vaak het Verenigd Koninkrijk hebben uitgekozen als uitvalsbasis voor Europa, maakt de Amerikaanse centrale bank (Fed) zich zorgen over een slechte afloop van de onderhandelingen.

De belangrijkste veiligheidsklep in geval van een Brexit zonder akkoord zou het pond sterling moeten zijn. Maar naast de financiële turbulentie is de grootste vrees van de Fed dat Europa in een recessie belandt. Als dat zou gebeuren, zouden de Verenigde Staten de enige economische locomotief van de planeet worden, wetende dat China zijn groei ziet vertragen.

Ondanks deze reële vrees blijven de Amerikanen geloven in een last-minute akkoord. Zo ook de machtige topman van JP Morgan, Jamie Dimon.