U wil kapitalen aan uw kinderen overdragen en één van hen woont in Frankrijk: doe het vóór 1 september 2018

Indien een vader Belgische ingezetene effecten of contanten wil schenken aan een kind dat in Frankrijk woont, kunnen er schenkingsrechten in Frankrijk verschuldigd zijn. Wanneer de begiftigde op het ogenblik van de schenking sinds minstens 6 jaar gedurende de voorbije 10 jaar in Frankrijk woont, is de schenking onderworpen aan de Franse schenkingsrechten. Met uitzondering van de abattementen waarvan de begiftigde kan genieten, worden deze schenkingsrechten gevestigd via progressieve schijven waarvan de tarieven tussen 5% en 45% liggen.  

 

Om deze Franse schenkingsrechten te vermijden, bestaat de gebruikte techniek erin om enkel te schenken aan de in België wonende kinderen mits inbreng (de inbreng is de handeling waardoor een erfgenaam die een schenking ontvangen heeft, bij het overlijden van de schenker de ontvangen goederen inbrengt in het kader van de verdeling van de nalatenschap) in natura. Dit houdt in dat de begiftigde kinderen, bij het overlijden van hun vader, de ontvangen kapitalen of die welke uit het beheer ervan resulteren, zullen moeten inbrengen in natura.

 

Aangezien het in Frankrijk wonende kind niets ontvangen heeft, is er geen schenkingsrecht in Frankrijk verschuldigd. Krachtens de overeenkomst ter voorkoming van dubbele belasting tussen België en Frankrijk inzake successierechten, zullen de roerende goederen die deel uitmaken van de nalatenschap van de in België wonende vader enkel aan de Belgische successierechten onderworpen zijn. Indien de door de vader gedane schenking geregistreerd werd, zullen er geen successierechten verschuldigd zijn.

 

Sinds de nieuwe burgerlijke bepalingen betreffende erfenissen en giften die toepasselijk zijn op schenkingen en nalatenschappen vanaf 1 september 2018, bepaalt de wet dat schenkingen het voorwerp zullen zijn van een inbreng in waarde en niet meer van een inbreng in natura. De inbreng in waarde houdt in dat de begiftigde de waarde van de geschonken goederen die op de dag van de schenking bepaald wordt, geïndexeerd sinds de dag van de schenking tot aan het overlijden van de schenker, moet inbrengen. In principe zal het dus vanaf 1 september niet meer mogelijk zijn om schenkingen met inbreng in natura te doen. Deze wijziging heeft als gevolg dat het in Frankrijk wonende kind schenkingsrechten in Frankrijk zou kunnen moeten betalen indien het begiftigd wordt, of successierechten in België bij afwezigheid van schenking te zijnen gunste.

 

Het zou niettemin mogelijk zijn om, op bepaalde voorwaarden, de inbreng in natura te voorzien van een schenking gedaan na 1 september 2018. Maar als de mede-erfgenamen zich ertegen verzetten (wat ze zouden kunnen doen bij het openvallen van de nalatenschap van de schenker), zal het mechanisme zonder uitwerking zijn en zal de schenking in waarde moeten worden ingebracht.

Bijgevolg, indien één van uw kinderen in Frankrijk woont en uw andere kinderen in België wonen, is het raadzaam om een schenking met inbreng in natura te doen vóór 1 september 2018.

 

Aarzel niet om contact op te nemen met uw private banker of met het departement Wealth Planning & Structuring.

Wenst u meer informatie? Aarzel niet om dit met uw private banker te bespreken of om ons te contacteren.
Wij zullen een beroep doen op onze experts inzake Vermogensplanning en –structurering om al uw vragen te beantwoorden.