Video Games: het is tijd om de industrie van de videospellen ernstig te nemen

Terwijl de film “Star Wars: The force awakens” tijdens zijn openingsweekend bijna 529 miljoen dollar opbracht, was de laatste editie van het videospel “Grand Theft Auto” op haar lanceringsdag goed voor meer dan 800 miljoen dollar, i.e. een record voor een videospel, maar tevens ook een record dat in het Guiness Book of Records opgenomen werd als « de grootste opbrengst die door een ontspanningsproduct in 24u gegenereerd werd ».

 

Volgens een recente studie was de wereldwijde markt van de videospellen in 2015 goed voor 91,5 miljard dollar, tegenover 89 miljard dollar voor de filmindustrie. Deze markt registreert een voortdurende stijging, zowel op het vlak van de inkomsten als wat het marktaandeel betreft: de spellen vertegenwoordigen 40% van het appgebruik op smartphones en 70% van het gebruik op tablets. De spelers beginnen op jonge leeftijd, maar stoppen niet wanneer ze ouder worden, waardoor de markt geniet van een bestendige multifactoriële groei.

 

De technologische ontwikkeling (bv. virtual reality) maakt het mogelijk om het videospellenaanbod zeer snel te doen evolueren. Tussen 2009 en 2012 evolueerde de industrie van de spelsoftware vier keer sneller dan de Amerikaanse industrie in haar geheel. Wij twijfelen er niet aan dat deze evolutie de voorbije jaren nog versneld is en dat dit zo zal blijven. Het is belangrijk om deze elementen in aanmerking te nemen bij het onderzoek van de aandelen die in de spellensector actief zijn, want hun waardering wordt door deze uitzonderlijke groeivooruitzichten beïnvloed.   

 

Ondanks dergelijke cijfers blijft deze sector soms nog gestigmatiseerd en wordt hij moeilijk ernstig genomen. Maar de wind draait. In het licht van een dergelijk groeipotentieel en dergelijke records is het niet meer mogelijk om deze markt te negeren. Rekening houdend met de oudere leeftijd van de spelers (de gemiddelde speler is 37 jaar) en hun hogere koopkracht menen de analisten dat deze markt tegen 2017 107 miljard dollar zal vertegenwoordigen.

 

Een sleutelindicator die aantoont dat de videospellenindustrie ernstig moet worden genomen, is het bedrag dat in de productie van de bekendste spellen geïnvesteerd wordt: met 266 miljoen dollar heeft de nieuwe Grand Theft Auto meer gekost dan om het even welke Hollywood-blockbuster, met uitzondering van het derde luik van “Pirates of the Caribbean”.

 

Terwijl de videospellen omhoog schieten, gaat Hollywood achteruit: tussen 2012 en 2014 registreerden de inkomsten van de filmindustrie een daling van bijna 30%. Hollywood tracht trouwens te surfen op het succes van de videospellenwereld door films te maken die op videospellen gebaseerd zijn. De studio’s nemen niet toevallig deze weg: het publiek bestaat al en telt 1,2 miljard mensen.

 

De beleggingskeuzes qua aandelen die in de spellensector actief zijn (volledig of gedeeltelijk), zijn talrijk. Hiertoe behoren uiteraard heel wat Amerikaanse bedrijven, zoals Activision Blizzard, Electronic Arts, GameStop Corp, Glu Mobile, ZNGA, Netease, Jakks Pacific, Mattel, Spiral Toys, Hasbro en Dollar General Corporation.

 

Er is dus keuze te over om zijn portefeuille aan het grote potentieel van de videospellen bloot te stellen. Uiteraard blijven voorzichtigheid en diversificatie de sleutelwoorden, want deze sector verandert heel snel. Bovendien is een analyse van de industrie noodzakelijk alvorens over te gaan tot een belegging. Met betrekking tot het groeipotentieel van de spellen is het bijvoorbeeld essentieel om zich af te vragen op welke soorten platformen ze beschikbaar zijn. De waarderingen moeten, zoals hierboven aangehaald, worden geanalyseerd in het licht van het veel hogere groeipotentieel van de sector in het algemeen. Deze premie betekent eveneens dat de waarderingen potentieel hoger liggen, wat niets afdoet aan hun rendementspotentieel, voor zover, op het vlak van de geselecteerde aandelen, deze groei daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Teleurstellende kwartaalresultaten zullen aldus mogelijkerwijs een grotere impact hebben op een aandeel dat tegen 40x de winst noteert. Ook al kan een dergelijke reactie soms zeer tijdelijk zijn, toch is het fundamenteel om te aanvaarden dat dergelijke aandelen van nature volatieler zijn op korte termijn. Het is aangewezen om zijn portefeuille in evenwicht te brengen met aandelen die meer solide zijn.