Technologieaandelen: de beleggers hebben partij gekozen

Zo moest de Emerging Markets Internet-index (EMQQITR) sinds het begin van het jaar al 16% prijsgeven. Ter vergelijking: over dezelfde periode ging de Nasdaq er met bijna 16% op vooruit.

Technologische steraandelen zoals Alibaba of Tencent verloren heel wat van hun pluimen op de beurs. Ze lijden collaterale schade door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Internationale (vaak Angelsaksische) beleggers verkochten deze aandelen in het voordeel van de Amerikaanse techaandelen.

In de eerste plaats, omdat de groei in de Verenigde Staten gestimuleerd wordt door de fiscale hervorming van Donald Trump. Daarbij komen de sterke dollar en de bedrijfsresultaten die de analistenverwachtingen overtroffen. De situatie in China staat in schril contrast met dit bijna idyllische beeld. De groei stokt er, de munt verliest er aan waarde en de bedrijven liggen er in het vizier van de regering Trump.

Kortom: de beleggers hebben partij gekozen. Tezelfdertijd zijn andere specialisten, onder wie Didier Saint-Georges van Carmignac, van mening dat de Aziatische technologieaandelen ‘op lange termijn een formidabel potentieel bieden’.