Valérie Viatour : rolmodel voor de jongere generaties

Haar eigen baas zijn, haar team kiezen en haar leven inrichten zoals ze dat zelf wilde. Dat waren de hoofdredenen die Valérie, getrouwd en moeder van drie, over de streep trokken om haar eigen bedrijf op te richten. Ook haar passie voor informatica en team management speelde een rol. Een gesprek met een vrouw die menselijk relaties als essentieel beschouwt en met beide voeten in de praktijk staat.

Wat omvat de activiteit van Chiveo precies, meer bepaald op het vlak van business intelligence?

Om de juiste strategische beslissingen te nemen en een goed zicht te hebben op zijn business in zijn geheel, heeft een bedrijf nood aan betrouwbare gegevens.”

“Er circuleert enorm veel informatie in bedrijven, in Excel, in de boekhoudsoftware, enzovoort. Ons doel bestaat erin om de gegevens te verzamelen, ze een meerwaarde te geven en ze aan de juiste personen door te geven. Dan voorzien we business intelligence tools, zoals dashboards op maat voor bedrijfsleiders. We leveren ook voorspellende gegevens op basis van gedragsanalyses van mensen of machines, zodat bedrijven hun prestaties kunnen verbeteren, hun verkoop kunnen optimaliseren of hun producten kunnen aanpassen dankzij gegevensbeheer en – analyse.”

Wie zijn uw klanten, tot wie richt u zich?

“We werken voor bedrijven in de industrie (we zijn immers gevestigd in de streek rond Luik), de distributie, de verzekeringen en de restaurantwereld. 80% valt onder de noemer KMO.”

Welk parcours legde u af voor u Chiveo oprichtte?

“In elk geval geen klassiek. Ik ben ingenieur geologie van opleiding en ik begon mijn carrière in 1994 in de banksector. Waarom in de banksector? Omdat het in die tijd moeilijk was om werk te vinden als vrouwelijke ingenieur- geoloog. Na enkele maanden zoeken vond ik een job op de afdeling buitenlandse handel bij de Generale Bank in Luik. Ik had wel ambitie, maar  niet  echt  veel  groeiperspectieven   op die dienst.

 

Daarom ben ik overgestapt naar informatica, achtereenvolgens in twee verschillende bedrijven. Daar heb ik mijn  weg gevonden. Het is een domein dat me boeit sinds mijn kindertijd, ik heb altijd een voorliefde gekoesterd voor statistieken, het verzamelen van gegevens en het analyseren van gedrag. Op mijn twaalfde ben ik beginnen programmeren, samen met mijn vader die IT-directeur was. Ik  hou  enorm  veel  van  de functionele kant van  informatica.  Voor  de oprichting van Chiveo ben ik drie jaar zelfstandige geweest. Van het ene is het andere gekomen, als een logische evolutie.”

Hoe is het om als vrouw in deze sector te werken?

“Ik ben nooit gediscrimineerd als vrouw en de vraag maakt me wat ongemakkelijk. Ik heb inderdaadweinigvrouwelijkecontactpersonen bij mijn klanten en mijn tienkoppige  team  telt één vrouwelijke consultant. Ook  al  is  het vandaag wat eenvoudiger, het blijft een zeer mannelijke sector. Hoeveel vrouwelijke informatici kent u zelf? Gelukkig is de perceptie veranderd. Vroeger werd ik in één van de bedrijven waar ik werkte, gevraagd om de telefoon op te nemen als de secretaresse vertrok, terwijl ik nochtans de baas was.”

Welk soort manager bent u?

“In tegenstelling tot wat ik tijdens mijn voorgaande beroepservaringen beleefd heb, wil ik dat het bedrijf als een cocon  voelt  voor mijn consultants. Ik wil dat ze zich er goed en gerespecteerd voelen. Ik daag mijn consultants graag uit, maar vraag hun mening en ze mogen een missie weigeren als daar gegronde redenen voor zijn. We verkopen geen onhaalbare dingen. Onze uiteindelijke doelstelling is de tevredenheid van onze klanten. Vanaf de begindagen van Chiveo heb ik veel geïnvesteerd in de relationele aspecten.”

Ik wil de mensen gelukkig maken, ook al is dat niet altijd mogelijk. Ik  ben  veeleisend  en eerlijk. In ruil daarvoor krijg ik hetzelfde terug van mijn medewerkers. Vandaag is het bedrijf stabiel, met weinig turnover en een mooie groei.”

U ontving in 2011 een Equiwoman Award. Die bekroont zelfstandige vrouwen voor hun managerskwaliteiten en wil tonen dat het mogelijk is om een carrière en een gezin te combineren.

“Dat was inderdaad een mooie bekroning. De prijs werd georganiseerd door de Minister van KMO’s, Sabine Laruelle. In 2011 kreeg  ik ook de Grote Prijs van Wallonië voor Ondernemerschap, inde categorievrouwelijke ondernemers. Ik werd ook geselecteerd als één van de mogelijke Luikenaars van het Jaar, maar de chocolatier Benoît Nihant won uiteindelijk de prijs. Het zorgt voor een mooie zichtbaarheid.”

Hoe vindt u het juiste evenwicht tussen privé- en gezinsleven, enerzijds, en uw carrière, anderzijds?

“Ik coach, ik delegeer en ik laat mijn kinderen ontdekken wat  verantwoordelijkheid  is.  Toen ze klein waren, werkte ik niet op woensdagnamiddag. Vandaag heb ik ook tijd voor mijn eigen passies: sport (hockey in de winter en golf in de zomer) en de creatie van home made producten. Thuis maak ik alles zelf: het eten, de was- en afwasmiddelen, cosmetica. Ik schep echt veel genoegen in het zelf maken van mijn eigen producten.” 

Wat zijn de plannen en toekomstige ontwikkelingen van Chiveo?

“Twee jaar geleden heb ik de groep Micropole vervoegd: die heeft dezelfde bedrijfsactiviteit als Chiveo. Micropole dat bijna 1300 medewerkers telt, is aanwezig in België, Zwitserland en China. Het heeft 75% van de aandelen van Chiveo overgenomen. Meusinvest heeft 25% van het kapitaal gehouden. Sindsdien is mijn stressniveau aanzienlijk gedaald. De waarden van Micropole sluiten aan bij de mijne en ik heb veel ideeën voor de plaats en de rol die ik binnen het bedrijf kan spelen.”