De VSA en de rest van de wereld: het contrast was nog nooit zo groot

De gezondheidstoestand van de Amerikaanse banken is nog nooit zo goed geweest. De laatste winsten van Goldman Sachs en Morgan Stanley doen de Europese banken verbleken van afgunst. Het werkloosheidscijfer van de Verenigde Staten bevindt zich op een historisch laagtepunt en de vacatures (7,14 miljoen) overstijgen het aantal werklozen (6,23 miljoen). De Amerikaanse groei lijkt – in dit stadium – nog gevrijwaard van de beursturbulentie.

Maar die turbulentie is niet blijven duren, want de meeste indexen (Dow Jones, Nasdaq, S&P 500) lieten op dinsdag 16 oktober reeds een herstel optekenen na de beursstorm van donderdag 11 en vrijdag 12 oktober. En om de Amerikaanse dynamiek in de verf te zetten, maakt de Amerikaanse pers gewag van geruchten volgens welke het bedrijf Uber in 2019 naar de beurs zou kunnen gaan. De waardering zou 120 miljard euro bedragen, ofwel meer dan de beurskapitalisatie van zijn concurrenten Ford, General Motors, Fiat en Chrysler samen.

Wat Europa betreft: na het Griekse drama moeten de beleggers leren leven met een Italiaanse populistische regering die weigert om de Europese begrotingsvereisten na te leven. De botsing tussen de Europese Commissie en Italië baart de financiële markten zorgen. De moeilijke onderhandelingen over de Brexit tonen eveneens aan hoe opvallend het verschil is tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld.