VSA-CHINA: een « lose-lose » situatie

Op het eerste gezicht lijkt hij gelijk te hebbben, preciseert Frank Vranken. Sinds de belastinghervorming bevindt de groei van het Amerikaanse bbp zich op zijn hoogtepunt en de economie lijkt op volle toeren te draaien. Ter vergelijking, China lijkt te worstelen met onoplosbare interne problemen (vermindering van de schuldenlast van de lokale bedrijven en verlaging van de invloed van het schaduwbankieren).

Maar volgens Frank Vranken heeft de Amerikaanse president ongelijk over minstens twee punten. Het eerste: zijn argument dat de douanerechten op de import de nationale schuld gaan verminderen, heeft geen rationele basis. Ten tweede is het China van vandaag niet meer dat van Deng Xiaoping. Het blijft niet meer op de achtergrond en de huidige president zou kunnen terugslaan.

Om die reden stelt Frank Vranken dat een handelsoorlog altijd eindigt met verliezers aan beide kanten. Het ideale scenario zou erin bestaan om een pauze in te lassen om de handelsonderhandelingen de kans te geven om te slagen, maar dat is helaas niet de piste die de Trump-administratie bewandelt.