VSA-China: het schijnbare staakt-het-vuren

Officieel bergt Donald Trump zijn eisen op en ziet hij er – tijdelijk – van af om de douanerechten in januari 2019 van 10 tot 25% te verhogen.

Om zijn goede wil te tonen, heeft China zich ertoe verbonden om voor een belangrijk bedrag industriële en landbouwproducten uit de VSA te kopen om het Amerikaanse handelstekort te verlagen.

Tot zover het akkoord voor de buitenwereld. Maar achter de schermen zullen de Amerikanen geen genoegen nemen met een vermindering van hun tekort alleen. Ze willen dat Peking ook afziet van de praktijk van de gedwongen technologieoverdrachten, zonder de versterking van de intellectuele eigendomsrechten van buitenlandse bedrijven te vergeten.

En net op deze twee punten stellen sommige waarnemers zich vragen over de levensvatbaarheid van deze wapenstilstand.

De gedachte dat de handelsoorlog na de wapenstilstand zal hernemen, is dus maar een kleine stap. Het bewijs hiervan? Nadat de financiële markten de wapenstilstand hadden toegejuicht, hebben ze opnieuw schrik gekregen. Het moet worden gezegd dat de laatste tweet van Donald Trump aan het adres van de Chinezen, waarin hij herhaalt dat hij de « Tariff Man » blijft ingeval er geen akkoord bereikt wordt, de beleggers niet gerustgesteld heeft. De onzekerheid zal 3 maanden duren naargelang van de verklaringen van beide partijen.