Een perfecte wereld?

Het moet worden gezegd dat het resultatenseizoen voor het vierde kwartaal van vorig jaar bijzonder bemoedigend is. Maar kan dat ook gezegd worden van de toekomstige winstcijfers? Het is precies hier dat men eigenlijk moet toegeven dat men voor een quasi onmogelijke opdracht staat. De markt verwacht van president Trump immers een rits maatregelen die tot op heden qua impact bijzonder moeilijk in te schatten zijn. Vooreerst, tot welk tarief zal men de vennootschapsbelasting laten dalen en wanneer zal die maatregel ingaan? Dezelfde opmerking geldt voor het repatriëren van cash vanuit de buitenlandse Amerikaanse filialen. Anderzijds is er sprake van het schrappen van de aftrekbaarheid van de interestlasten voor de Amerikaanse bedrijven. Hoeveel zal hen dat kosten? En hoe zal dat hun bereidheid tot investeringen beïnvloeden, wetende dat ‘corporate America’ de laatste jaren flink wat schulden opgebouwd heeft. En dan spreken we nog niet over het invoeren van de zogenaamde ‘border taks’, i.e. een heffing die de import treft, maar de export bevordert. We hebben het ook nog niet gehad over de infrastructuurwerken die president Trump belooft uit te voeren. De reflectie wordt bovendien bemoeilijkt door het feit dat de president voor sommige beslissingen het fiat van het Congres nodig heeft, maar voor andere niet.

Het is onbegonnen werk om het residueel effect van dit alles vandaag in te schatten. De markt gaat uit van een winstgroei van 12% voor de S&P 500 voor 2017. Dat kan en dat kan ook niet …

Ondertussen loopt de inflatie verder op. Althans, dat is wat de laatste cijfers wereldwijd bevestigen. In de VS zit nu ook de kerninflatie boven de 2% en dus maakt men zich zorgen over hoe de centrale bank hierop zal reageren. Anders gezegd, zal de Federal Reserve de rente niet te sterk optrekken, opdat de toekomstige inflatie niet te ver zou uitlopen? Zal de hogere rente bovendien de dollar hoger jagen of zijn de rentestijgingen al grotendeels verdisconteerd? Men zou verwachten dat de dollar in een dergelijke context inderdaad verdappert en mooie winsten boekt versus andere munten. Vooral de vooruitzichten voor de munten van de ontluikende markten zouden hieronder kunnen lijden. Het blijkt echter dat dit niet het geval is. Dat kan alleen indien men ervan uitgaat dat de reflatie globaal is en eigenlijk niets anders is dan een teken van de aantrekkende groei, ook in de ontluikende landen.

Voorlopig wordt dat bevestigd.