Een Duitse econoom wil de Italiaanse overheidsschuld met 50% verminderen

De woorvoerder van de Bundesbank heeft uiteraard onmiddellijk aangegeven dat deze woorden persoonlijk zijn en enkel van deze econoom uitgaan. Maar ondertussen werd het voorstel gedetailleerd in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Het idee van Karsten Wendorff in geval van een Italiaanse overheidsschuldcrisis? In plaats van een beroep te doen op een Europees fonds om Italiaanse staatsobligaties te kopen (die uiteindelijk door de Europese belastingplichtige gewaarborgd worden), raadt hij aan om een nationaal fonds op te richten. Een dergelijk fonds zou worden gefinancierd door nationale solidariteitsobligaties die de Italiaanse gezinnen verplicht zouden moeten kopen. Hij meent dat de Italiaanse burgers het equivalent van 20% van hun nettovermogen in deze obligaties zouden moeten investeren. Volgens zijn berekeningen zou 50% van de Italiaanse overheidsschuld op die manier in solidariteitsobligaties worden omgezet.

Om zijn voorstel te rechtvaardigen, herinnert de Duitse econoom eraan dat Italië geen arm land is en dus geen externe hulp nodig heeft. Anders gezegd, hij pleit ervoor dat een nationaal probleem wordt opgelost door nationale solidariteit. Hoewel hij in eigen naam spreekt, menen de bedachtzame commentatoren dat het niettemin een onrechtstreekse boodschap is aan het adres van de Italiaanse regering.