Oplopende spanningen

De Brexit staat als eerste op het menu, want het wordt nu stilaan pure ernst. Na het terugfluiten van Theresa May op de Europese top van Salzburg, zal de Eerste Minister moeten uitmaken of ze de steun van haar partij nog wel heeft. Een nieuw Brexit-plan, alsook een regeringscrisis gevolgd door nieuwe verkiezingen, alles kan in het Verenigd Koninkrijk. In Italië heeft de coalitie ondertussen voor de confrontatie met Brussel gekozen door een veel te groot budgettair tekort goed te keuren. Dit kan het begin zijn van meer problemen op de markten.

In Brazilië lijkt de extreemrechtse kandidaat Bolsonaro goed op weg om president te worden. Laat ons ook de spanningen tussen de VS en China niet vergeten. We krijgen immers de ene na de andere aankondiging dat de invoertarieven op Chinese goederen naar de VS zullen worden opgetrokken. Onderhandelingen liggen moeilijk, aangezien China niet wenst te onderhandelen onder druk. Althans, dat laten ze vermoeden. De Amerikaanse politiek kan trouwens ook gezien worden als een bewuste strategie van president Trump in het licht van de tussentijdse verkiezingen in november. Het risico is niet gering dat het Congres na de verkiezingen verdeeld blijkt te zijn. Met andere woorden, de Senaat zou in republikeinse handen blijven, terwijl het Huis van Afgevaardigden naar de democraten zou gaan. Dat zou de macht van de zittende president gevoelig kunnen beperken. Natuurlijk wenst president Trump dat te verhinderen en niets is beter om stemmen te winnen dan de nationalistische klok te luiden, met China in de hoofdrol als boeman.

Terwijl de geopolitieke spanningen dus oplopen, lijken de markten niet echt onder de indruk te zijn. Vooral de Amerikaanse markten laten het niet aan hun hart komen. Nieuwe recordhoogten werden bereikt, en dit terwijl de aandelenmarkten van de ontluikende economieën onder druk stonden. Dat had te maken met de sterkere dollar en de verder aantrekkende rente in de VS. Dat deze hogere rente ooit ook de Amerikaanse aandelen parten zal spelen, lijkt vandaag nog geen stoorzender te zijn. Maar ook in Europa is de rente aan het stijgen. De Noorse centrale bank verhoogde haar rente en Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, liet begrijpen dat hij de inflatie in de eurozone sneller ziet oplopen dan verwacht. Dat is ook een hint naar een hogere rente.

Stof tot nadenken is er dus genoeg. We zullen nu vooral uitkijken naar de winstcijfers voor het derde kwartaal die begin oktober zullen worden bekendgemaakt in de VS. Als deze veelbelovend zijn, alsook de vooruitzichten, dan kunnen de aandelenmarkten in de VS gerust nog een tijdje de wind in de zeilen hebben. Zo niet, kan het snel de andere kant opgaan…