Moeilijke tijden voor de FAANG

De Nasdaq, de Amerikaanse index van de technologiewaarden, liet zijn slechtste kwartaal sinds 2008 optekenen met een val van 12% sinds zijn record van 29 augustus laatstleden. Hoewel Apple de symbolische kaap van 1.000 miljard dollar aan beurskapitalisatie wist te ronden, is er vandaag 1.000 miljard in rook opgegaan over deze 10 aandelen.

De redenen hiervoor liggen in de onzekerheden betreffende het « data center » dat trager zou draaien (teken van een achteruitgang van de « cloud ») en in enkele resultaatswaarschuwingen die niet naar de zin van de markt waren. In werkelijkheid is de markt gevoeliger geworden voor de waardering van de technologieaandelen en elke teleurstelling wordt onmiddellijk bestraft. Welnu, aangezien alle beheerders technologieaandelen in portefeuille hebben, wordt het effect van de sancties vergroot.

De zwakte van de Amerikaanse beurs zou de Amerikaanse president ertoe kunnen dwingen om flexibeler te zijn met zijn Chinese gesprekspartners. De reden hiervoor? Donald Trump weet dat China zijn land gaat voorbijsteken in termen van bbp en hij wil deze tendens door alle mogelijke middelen afremmen.

 De ontmoeting tijdens de top van Buenos Aires volgende vrijdag (30 november) is cruciaal om dit scenario al dan niet te valideren. De aanhangers van deze stelling geloven niet in een stopzetting van de handelsoorlog tussen deze twee grootmachten, maar wel in een staakt-het-vuren. Kwestie van beiden toe te laten om hun gewonden te verzorgen, merkt analist Marc Fiorentino op. De gewonden zijn de groei aan de Chinese kant en de beurs aan de Amerikaanse kant.