Opluchting: de rente op de Italiaanse schuld ontspant eindelijk

De leider van de Lega, Matteo Salvini, heeft laten verstaan dat lichte wijzigingen betreffende de grootte van het tekort niet onmogelijk zijn. Anders gezegd, in plaats van voor 2019 een tekort van 2,4% voor te leggen, zou de coalitie in Rome dit neerwaarts kunnen herzien tot 2% of 2,1%. Terwijl de regering eerder overal uitschreeuwde dat er geen sprake van was om ook maar één millimeter toe te geven aan de eisen van Brussel, is men nu getuige van een verandering die de beleggers en de beurs van Milaan gerustgesteld heeft.

Het moet worden gezegd dat de huidige coalitie weet dat ze in 2019 ongeveer 275 miljard euro moet zoeken om haar schuld te betalen die op vervaldag komt en om haar begrotingstekort te dekken. Daarbij komt dat de oproep van de regering voor de aankoop van obligaties door de burgers op een flop uitgedraaid is.

Maar zelfs als de coalitie zich soepeler opstelt, is het nog afwachten of deze positieve stap voldoende zal zijn, want in de ogen van de Europese Commissie blijft deze vermindering van het tekort nog te zwak. De gesprekken zullen dus worden voortgezet om een boete en dus spanning op de Italiaanse rente op 10 jaar te vermijden. Voorzichtigheid is dus geboden.