Opluchting in Europa

Het resultaat is dat er minder onzekerheid is voor de financiële markten en dat, rekening houdend met de recente sterke economische vertrouwensindicatoren voor Europa, het oude continent er waarschijnlijk beter voor staat dan gevreesd. Dat heeft zich trouwens reeds geuit in de investeringsstromen, waarbij posities in de Amerikaanse aandelenmarkten werden geruild voor overwegend investeringen in de Europese markten. Maar ook de aandelenmarkten van de ontluikende landen profiteerden van deze regionale arbitrage.

De hoofdreden voor de uitstroom uit de Verenigde Staten ligt in het feit dat Amerikaanse aandelen ronduit duur kunnen worden genoemd. Daaraan gekoppeld is er de ontnuchtering dat president Trump de zaken niet in een handomdraai kan veranderen. De gewekte hoop op een snelle verlaging van de belastingen, op bijkomende infrastructuurinvesteringen en een afbouw van de regelgeving is nog niet ingelost. Terwijl de meeste economische indicatoren voor de Verenigde Staten sterk blijven, zijn er toch ook een aantal die recentelijk verzwakten.

De beurzen trappelden in april gemiddeld gezien ter plaatse. Daartegenover waren de obligaties in betere doen, maar ook hier kunnen we niet van grote winsten spreken. Het verging de grondstoffen nog slechter, met enkel de edele metalen die zich wisten te handhaven. Continue productiestijgingen in de oliesector in de VS doen de markten twijfelen over de vermindering van de olievoorraden die de OPEC beoogt. Ook de industriële metalen werden goedkoper, omdat China de productie van ijzererts opdreef. Maar zoals gezegd, kon goud profiteren van de onzekerheid in verband met de Franse verkiezingen om zich goed te handhaven.

Voor de onmiddellijke toekomst blijven de centrale banken toch bepalend. Zal de Europese Centrale Bank, gezien de bemoedigende uitslag van de Franse presidentsverkiezingen en omwille van de sterke economische indicatoren, het wagen om haar monetaire steun aan de Europese economie sneller af te bouwen? En zal de Federal Reserve de rente in de VS effectief nog tot drie keer toe optrekken? Dit zullen de echte vragen zijn waarmee de financiële markten rekening dienen te houden. De tijd zal het ons leren…