De farmasector: top! De autosector: flop!

Het belangrijkste verwijt?

  • De automobielsector heeft te lijden onder de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China (stijging van de staalprijs) en de grootste vrees van de beleggers is een vertraging van de Chinese automobielmarkt.
  • Bovendien haalt de studie van HSBC eveneens de negatieve gevolgen aan van de nieuwe WLTP-antipollutienormen voor de Europese automobielmarkt.
  • Daarbij komen de risico’s die verband houden met de Brexit en de risico’s van een vertraging van de Europese groei, met een ECB (Europese Centrale Bank) die weinig bewegingsruimte heeft om de groei te stimuleren.

Voor de farmasector geldt een ander scenario: terwijl de MSCI World index 3% moest prijsgeven, registreert de MSCI World Pharma index een stijging van 6% in dollar sinds het begin van het jaar.

Waarom zijn de farmawaarden zo gegeerd?

  • Nadat ze de voorbije jaren door de beleggers genegeerd werden, is hun waardering vandaag redelijk (15 keer de geschatte resultaten, tegenover 17 keer voor de S&P 500). De beleggers trekken dus de kaart van de décote en mikken op meer solide groeivooruitzichten dan in het verleden, rekening houdend met het effect van de vergrijzing van de bevolking en de gezondheidsuitgaven die sneller stijgen dan de wereldgroei.
  • Bovendien wilde de traditie dat de beheerders aan het einde van het jaar hun posities gingen versterken in waarden die het mooiste parcours hadden afgelegd. Maar vandaag is dat niet meer het geval en de fondsenbeheerders verkiezen om zich te ontdoen van de duurste waarden ten gunste van meer betaalbare waarden zoals… de farma-aandelen.