Welnu, in België is het kapitaal uitgekeerd uit uw groepsverzekering(en) opgebouwd tijdens uw beroepsloopbaan als loontrekkende, onderworpen aan verschillende inhoudingen.
Zo is er een RIZIV-bijdrage van 3,55% en een solidariteitsbijdrage van 2%. Daarnaast zal de verzekeraar of de pensioeninstelling bij uitkering ook nog bedrijfsvoorheffing inhouden.
Het tarief van de bedrijfsvoorheffing op het kapitaal opgebouwd via premiestortingen van de werkgever is afhankelijk van uw leeftijd bij uitkering. Het toepasselijke tarief op het kapitaal opgebouwd door eigen premies hangt af van de datum van premiestorting.
Verhuist u echter naar Frankrijk, Spanje of Portugal vóór de uitkering van de kapitalen, dan bekijkt u best vooraf welke van deze inhoudingen nog kunnen worden toegepast.
Het Hof van Justitie oordeelde op 26 oktober 2016 dat de RIZIV-bijdrage en de solidariteitsbijdrage strijdig zijn met de Europese regels indien u op het ogenblik van uitbetaling sociaal verzekerd bent in een andere lidstaat van de EER dan België. Hierdoor kunnen deze niet langer worden ingehouden.
Hield de verzekeraar of de pensioeninstelling deze toch nog in, dan kan u, mits bewijs dat u sociaal verzekerd was in een andere lidstaat van de EER, de terugbetaling vragen van deze onterechte inhouding.
Als u naar het buitenland verhuist, wordt een pensioenkapitaal uit een groepsverzekering personeel uitgekeerd na deze verhuis, in principe toch nog belast in België. Dit komt door de zogenaamde emigratieclausule die stelt dat het pensioenkapitaal wordt geacht te zijn uitgekeerd vóór de verhuis vanuit België naar het buitenland.
Aangezien deze clausule in strijd is met het Europees recht, werd ze door België aangepast, zodat ze enkel nog geldt bij overbrenging van de fiscale woonplaats naar een land buiten de EER. Dus als u vanuit België verhuist naar een ander EER-land zoals Frankrijk, Spanje of Portugal, geldt deze clausule niet meer en moet u in het dubbelbelastingverdrag tussen België en deze landen nagaan of België nog inkomstenbelasting kan heffen.
Volgens het dubbelbelastingverdrag tussen België en respectievelijk Frankrijk, Portugal en Spanje kan enkel het land waar u effectief woont op het ogenblik van de uitbetaling van uw pensioenkapitaal uit een vorige dienstbetrekking, het kapitaal belasten.
M.a.w. indien u zich in respectievelijk Frankrijk, Portugal of Spanje vestigt, zal enkel Frankrijk, Portugal of Spanje het uitbetaalde kapitaal van uw groepsverzekering personeel kunnen belasten. De verzekeringsonderneming of de pensioeninstelling mag dan geen bedrijfsvoorheffing inhouden. U moet wel nog verplicht een woonplaatsattest voorleggen dat uitgaat van de Franse, Portugese of Spaanse fiscale autoriteiten.
Ook zult u zich vooraf moeten uitschrijven uit het bevolkingsregister van de Belgische gemeente waar u vóór uw verhuis verbleef. Zo niet, wordt u vermoed nog Belgische inwoner te zijn.
Frankrijk
In Frankrijk bent u belasting verschuldigd. Dit gebeurt aan het normale progressieve tarief (0% - 45%) onder de rubriek “traitement et salaires” op de bruto-uitkering verminderd met o.a. een abattement van 10%, geplafonneerd tot € 3.711. Onder bepaalde voorwaarden kunt u wel aanspraak maken op een gunstiger fiscaal regime.
Spanje
Bij uitkering na verhuis naar Spanje is uw kapitaal onderworpen aan de progressieve tarieven van doorgaans 19%, opklimmend tot 45%. Wel zijn er bepaalde aftrekposten en is het uiteindelijke tarief afhankelijk van de Autonome Regio waar u zich vestigt.
Portugal
Verhuist u naar Portugal, dan is de uitkering – na aftrek van bepaalde bedragen - in principe onderworpen aan de progressieve tarieven (14,5% - 48%), eventueel te verhogen met een toeslag van 2,5% of 5%, afhankelijk van de omvang van uw netto-inkomsten in het desbetreffende jaar.
Onder bepaalde voorwaarden kunt u echter aanspraak maken op het gunstige regime van “Non Habitual Resident”. Dit geldt voor een periode van 10 jaar en leidt tot een fiscaal gunstige behandeling. Zo is een buitenlands pensioen vrijgesteld van Portugese inkomstenbelasting indien het al in België werd belast op basis van het dubbelbelastingverdrag of niet afkomstig is uit een Portugese bron.
Door te verhuizen naar Frankrijk, Spanje of Portugal kunt u de Belgische inhoudingen op het kapitaal uit uw groepsverzekering personeel afschudden. Maar of u ook effectief minder belasting betaalt, gaat u best verder na met een Franse, Spaanse of Portugese fiscale expert.