Bronheffing van 12,8% op de dividenden van Franse oorsprong

De Franse fiscale administratie legde pas onlangs de te volgen procedure vast inzake het nieuwe tarief van 12,8% op Franse dividenden uitgekeerd indien ze worden uitgekeerd aan:

Communicatie eind mei 2018

Via brief van 30 april 2018 aan de “Fédération Bancaire Française” gecommuniceerd door deze federatie aan haar leden eind mei, bevestigde de Franse fiscale administratie de mogelijkheid om via de vereenvoudigde procedure dit nieuwe tarief van 12,8% toe te passen.

Vereenvoudigde procedure

Dit gebeurt dan onmiddellijk op het moment van uitkering van de Franse dividenden aan deze natuurlijke personen. De uitbetalende instellingen moeten daartoe dezelfde verplichte modaliteiten toepassen als voorzien voor het bekomen van de voordelen op basis van het verdrag ter vermijding van dubbele belasting (welke een 15% tarief aan Franse bronheffing voorziet in plaats van het 30% tarief) bij uitkering van dividenden aan niet Franse inwoners.

Praktisch moeten deze alvorens over te gaan tot betaling van de Franse dividenden over een formulier 5000 “Attestation de résidence destinée à l'administration étrangère” van de desbetreffende cliënten beschikken. Dit document heeft bovendien een maximale geldigheidsduur van drie jaar.

Onterechte toepassing van 12,8%

Bij onterechte toepassing van het tarief van 12,8%, zal de uitbetalende instelling trouwens binnen de drie maanden vanaf het einde van de maand van uitkering van het dividend het verschil tussen 30% en 12,8% moeten doorstorten aan de Franse schatkist. Dit verschil zal ze zelf moeten recupereren bij de genieter van het dividend.

Omgekeerd, teruggaafprocedure

Omgekeerd, cliënten die sinds 1 januari 2018, o.a. door de late communicatie, geen gebruik konden maken van de Franse bronheffing van 12,8% op het ogenblik van uitkering, kunnen achteraf nog via een vraag tot teruggave het verschil tussen 30% en 12,8% bekomen. Hiertoe moeten ze dan de volledige teruggaafprocedure inzake Franse bronbelasting doorlopen. Dit houdt het verstrekken van het formulier 5000 en het formulier 5001 “liquidation de la retenue à la source sur dividendes” aan de uitbetalende instantie in. De uitbetalende instanties doen hiermee dan verder het nodige voor de effectieve teruggave.

Wenst u meer informatie? Aarzel niet om dit met uw private banker te bespreken of om ons te contacteren.
Wij zullen een beroep doen op onze experts inzake Vermogensplanning en –structurering om al uw vragen te beantwoorden.