UBO Register: verduidelijkingen voor uw maatschap en uitstel tot 30 september 2019

Ten eerste wordt de termijn voor het registreren van gegevens van uiteindelijke begunstigden in het UBO-register verlengd tot 30 september 2019 in plaats van 31 maart 2018.

Ook verduidelijkt de minister dat hoewel de maatschap geen rechtspersoonlijkheid bezit, deze toch als een vennootschap haar uiteindelijke begunstigden moet doorgeven aan het UBO-register. Voor de maatschap zijn dit:

  • 1ste categorie: de natuurlijke perso(o)n(en) die (on)rechtstreeks een toereikend percentage van stemrechten of van eigendomsbelang in de maatschap aanhoudt/aanhouden (een belang van meer dan 25% van de stemrechten of van meer dan 25% van de delen van de maatschap geldt als een indicatie van een toereikend percentage van stemrechten of van eigendomsbelang);
  • 2de categorie: de natuurlijke perso(o)n(en) die zeggenschap heeft/hebben over de maatschap via andere middelen (bijv. het recht om de zaakvoerder(s) te benoemen, vetorecht op de algemene vergadering van de maatschap).
  • Indien er noch in de eerste, noch in de tweede categorie natuurlijke personen zijn, dan zal hoe dan ook de belangrijkste natuurlijke persoon die leiding heeft (en die de zaakvoerder van de maatschap kan zijn) als uiteindelijke begunstigde worden opgenomen. 

Tot slot is bij splitsing van eigendom van de delen van de maatschap zowel de blote eigenaar als de vruchtgebruiker uiteindelijke begunstigde. Stel een maatschap X heeft volgende maten:

  • De vader bezit 50% van de delen in vruchtgebruik;
  • De moeder bezit 50% van de delen in vruchtgebruik;
  • De zoon bezit 50% van de delen in blote eigendom;
  • De dochter bezit 50% van de delen in blote eigendom.

Alle vier personen moeten worden opgenomen in het UBO-register en zo komen we aan een percentage van 200% in categorie 1 (100% vruchtgebruik en 100% blote eigendom). Zodra u de derde persoon wil invoeren, ontvangt u een foutmelding. Hetzelfde geldt wanneer men een percentage van 0% stemrechten invoert (vaak het geval bij blote eigendom). Op dit vlak worden echter tegen eind februari 2019 de nodige aanpassingen gedaan.

 

To be continued!