Amerikaanse fiscale hervorming duwt de Dow Jones naar 24000 punten

Het is wellicht de meest ambitieuze fiscale hervorming in de Verenigde Staten sinds Ronald Reagan. Het moet worden gezegd dat de republikeinen er, na lang aarzelen, een verkiezingswapen van willen maken om de verkiezingen van november 2018 te winnen. Anderzijds zijn de economen verdeeld over de impact van deze verlaging van de vennootschapsbelasting. Op korte termijn zal dit uitstekend nieuws zijn voor de beurs. Maar de komende dagen zullen uitwijzen of deze verlaging al gedeeltelijk in de koersen vervat was of niet. Een andere onbekende factor is de impact op de overheidsschuld en op het tekort.

Donald Trump stelt dat deze nieuwe fiscale wind de winsten en dus de belastinginkomsten zal verhogen. Maar andere waarnemers hebben hun twijfels en denken dat de Verenigde Staten hun overheidsschuld gaan vergroten en dat ze, bovendien, deze fiscale hervorming niet nodig hadden, aangezien de economie het over het geheel genomen goed doet.

Nog anderen maken zich zorgen over een eventuele snellere opstoot van de inflatie dan voorzien, wat de Fed (Amerikaanse centrale bank) ertoe zou dwingen om haar rente sneller en sterker op te trekken dan gewild. Kortom, een ongepaste rentestijging zou afbreuk doen aan de groei en aan de gunstige effecten van de fiscale hervorming. Samengevat: op korte termijn heerst er beurseuforie, maar de fundamentele vragen blijven.