Hervorming van de successie- en registratierechten: wijzigingen die getuigen van gezond verstand!

De wijzigingen in de wetgeving inzake successierechten

Totale vrijstelling van de successierechten op de hoofdverblijfplaats ten gunste van de langstlevende echtgenoot of de langstlevende wettelijk samenwonende partner.

Er moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan:

De wijzigingen in de wetgeving inzake registratierechten

De afschaffing van het verhoogd verkooprecht (15%) op de aankoop van een 3de woning (en de volgende) in het Waalse gewest door eenzelfde persoon.

Deze taks vormde een rem op de investeringen in onroerend goed in Wallonië.

Deze nieuwe maatregelen wakkeren de fiscale concurrentie aan tussen de verschillende gewesten van het land. En dat is alleen maar gunstig voor de belastingplichtige!"

De invoering van een abattement ‘woning’ van 20.000 euro op de belastbare grondslag

Voortaan betaalt u geen registratierechten meer op de eerste 20.000 euro van uw aankoop. Om hiervan te genieten, moet aan verschillende voorwaarden voldaan worden:

Daling van de registratierechten voor roerende schenkingen aan andere personen

De registratierechten die u bij de registratie van een roerende schenking (geld, kunstwerken, meubels, enz.) betaalt, zijn afhankelijk van de graad van verwantschap en van het gewest.

Sinds 2018 is het tarief van 7,7% op roerende schenkingen aan derden afgeschaft.

Dit zijn voortaan de tarieven:

Met uitzondering van roerende schenkingen onder opschortende voorwaarde die verwezenlijkt wordt door het overlijden van de schenker, genieten alle roerende schenkingen van deze 2 voordelige tarieven.

Wilt u meer weten over deze nieuwe fiscale maatregelen inzake successie- en registratierechten? Ontdek het artikel van Senior Wealth Planner Bruno Ferrier in onze Analyses Monthly #63 van mei 2018 of download het hieronder.